El boomerang del deute (6): Conflictes i guerres


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 4/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per acabar amb els punts que l'activista i escriptora Susan George anomena el 'Boomerang del deute' avui em referiré als conflictes i guerres, ja que si la guerra és causa del deute, també es dóna a l'inrevés, és a dir, el deute és causa de la guerra, com s'ha pogut constatar en més d'una ocasió.

ESCOLTA-HO

Les guerres, des de la segona meitat del segle XX, solen ser entre països petits, allunyats, que no desperten molt interès i acostumen a ser guerres civils. Solen ser llargues i amb èpoques de calma, i per això poc clares i difícils d'entendre per al públic en general.

No hi ha cap guerra que no afecti la població civil. Les forces armades i les guerrilles poden explicar el nombre de víctimes d'entre les seves files, però, qui explica el nombre de víctimes civils? Quan parlem de víctimes no sols ens referim als morts i ferits sinó també als milions de refugiats i desplaçats.

Les guerres comporten moltes despeses i deutes per al país, encara que surti vencedor.

Si la guerra és interna, dificulta la devolució del deute generat, ja que aquesta paralitza l'activitat econòmica, consumeix divises per importar armes i la producció baixa.

Tot això no fa més que agreujar una situació del deute que pateixen aquests països i dels que els més perjudicats són els que normalment menys culpa tenen de les guerres.

'Les victòries no porten mai a la pau'
Raimon Panikkar (1918-2010. Filòsof hindú-cristià, indi-català)

TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermón Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.