Democràcia devaluada


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 10/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una de les poques coses bones de la crisi és que ha fet miques el mantra axiomàtic que relacionava, en la teoria, el desenvolupament econòmic capitalista amb la democràcia. La hipòtesi fonamental de la modernitat occidental ha saltat pels aires: les successives onades de la crisi han demostrat que quan la democràcia de masses és un obstacle per a l'acumulació de riquesa, la sobirania popular deixa de ser tan important.

ESCOLTA-HO

En els últims mesos n'hem tingut uns quants exemples: els plans d'ajust econòmic tutelats pels mercats financers; els canvis de govern (al cor d'Europa!) sense consulta popular prèvia; les constitucions pràcticament embalsamades que de sobte s'han tornat flexibles per adaptar-se a la disciplina pressupostària que exigeixen 'els mercats'... Tot el que semblava sòlid s'ha esvaït en un tres i no res. I sense grans esglais per part dels apologetes del 'cercle virtuós' de la democràcia liberal.

En realitat, res de nou. Des de fa més de dues dècades, com a mínim, diverses veus ens adverteixen de la perillosa primacia dels mercats i de la creixent crisi de legitimitat de les grans democràcies occidentals. Però mentre la mamella rajava, alguns preferien no escoltar. Fins que s'ha tornat insostenible.

Tot això podria no ser un problema. Fracassat aquest model, les nostres societats podrien buscar-ne un altre, fetes les correccions pertinents. Que el capitalisme estigui en crisi no és greu; el més perillós és que, per 'refundar-lo', sigui necessari enterrar la democràcia.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.