Vergonya, cavallers, vergonya


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 20/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dilluns es va aprovar al ple municipal una moció d'ajut a les famílies nombroses. I sí, és cert, es va decidir donar suport a la família més nombrosa i que rep més ajuts de tot l'Estat espanyol: la família borbònica espanyola. I es va decidir per omissió, per prohibir que es pogués debatre una moció que posava en qüestió el sentit i l'existència d'aquesta institució. Al·legant motius presumptament delictius (possibles injúries) es va retirar de l'ordre del dia sota la premisa que podria provocar el processament judicial dels grups que la presentaven. Han passat uns dies i, veient i analitzant com ha anat tot, m'ensumo por, molta por i joc brut, molt joc brut, només pel fet de no atrevir-se a mullar-se sobre el tema.

Mentrestant, al país veí i a casa nostra, la majoria de veus polítiques lloaven la figura d'un ministre franquista amb una ideologia clarament feixista que, aquest també, ha mort al llit a punt de fer 90 anys. Curiosa paradoxa: es prohibeix debatre sobre una figura que simbolitza el relleu institucional del franquisme mentre es posa com a exemple de demòcrata un personatge responsable directe de multitud de morts, assassinats i desaparicions.

'Recorda-ho tu i recorda-ho als altres'. Avui, aquests versos de Cernuda retronen amb força mentre encara ressonen les veus indignes de tots aquelles persones públiques que lloen la figura del ministre franquista Manuel Fraga i tot allò que va representar. Fa vergonya sentir i llegir com se'l presenta com a peça clau en la 'transició' cap a la democràcia, com alguns són capaços de titllar de 'petites anècdotes' els crims que va cometre. Que ens ha agafat a tots plegats un atac d'amnèsia col·lectiva sota l'excusa del 'políticament correcte'?

Fa vergonya ser i viure en un lloc on es lloa franquistes, feixistes i assassins 'reciclats', i es mira cap una altra banda quan es parla de recuperar la memòria històrica.

Fa vergonya ser i viure en un lloc que no para de repetir que ETA ha de demanar perdó a totes les seves víctimes mentre parla d'aquest personatge com a exemplar quan no tan sols mai ha demanat perdó per tots els crims que va cometre, sinó que sempre s'ha sentit orgullós del seu 'passat' feixista.

En qualsevol país normal, avui es recordaria a totes les persones que, durant tants i tants anys, foren assassinades amb el permís d'aquest personatge. Parlarien dels morts de Gasteiz, de l'estudiant Enrique Ruano, de Salvador Puig Antich, dels morts de Montejurra, de les dones dels miners asturians torturades i de tants i tants d'altres...

Però no tot és foscor enmig de tanta misèria. Aquest mes de gener, la justícia argentina ha reactivat les investigacions sobre els crims del franquisme. S'hi parla de Manuel Fraga, d'afusellaments, d'empresonaments, de camps de concentració, d'exili, de greus violacions de drets humans, d'assassinats de treballadors... Al cap i a la fi, tot resta escrit sempre en algun lloc i la història és plena de fets i citacions que aquest personatge s'emporta a la tomba, i que va repetir fins poc abans de morir. Cap penediment de res i lloances cap a la seva figura. Quina vergonya!

Jo, per si de cas, diumenge a la nit vaig brindar amb cava a la salut dels familiars dels fills i filles assassinades per aquest feixista i no vaig dubtar ni un moment en pensar que som, sens dubte, una mica més lliures.

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.