Ara fa dos anys


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 1/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa un parell d'anys una notícia ens va colpir i alhora ens va mobilitzar. Fou el terratrèmol que va devastar tot un país, Haití. El resultat van ser més de 220.000 morts, 300.000 ferits i més d'un milió i mig de persones que van veure les seves cases ensorrades.

El fet més lamentable és que Haití ja venia d'una situació de pobresa extrema en la que el 86% dels habitants vivia en barris marginals, amb un 80% de la població que estava per sota del llindar de la pobresa i amb una alta tassa de mortalitat infantil del 8%.

Una dada preocupant als dos anys: dels 4.600 milions de dòlars que, segons l'ONU, eren fons compromesos pels països donants per les tasques de reconstrucció en 2010 i 2011, solament s'ha entregat un 43 per cent. Si, a més, tenim en compte que el 70% del pressupost del país depèn de les ajudes al desenvolupament, podem entendre la gravetat de la situació.

Al llarg d'aquest dos anys s'han fet moltes coses, si be encara no son suficients.
- S'ha pogut donar aixopluc a prop d'un milió de persones, la resta segueixen malvivint sota lones o en tendes de campanya.
- S'han retirat més de 5 milions de metres cúbics d'enderrocs
- S'han construït o rehabilitat més de 430 quilòmetres de carreteres, vitals per a la recuperació econòmica del país.
- S'han format a camperols per tal de que puguin tornar a fer productives les terres que havien abandonat per anar a la ciutat.

Però malauradament, malgrat tot això encara hi ha una majoria de la població sense aigua corrent, ni sanejament ni accés a un metge. S'han detectat prop de 400.000 casos de còlera amb més de 6.700 morts per aquesta malaltia.

Les ONGs presents en aquest indret del Carib estan recolzant l'actual govern del president Martelly de forma coordinada per tal d'enfortir la societat civil i impulsar la reconstrucció d'un nou Haití, treballant en la millora de l'accés a l'aigua i al sanejament, així com en la creació de llocs de treball tan a Port au Prince com en les zones rurals.

'El veritable amor no és altra cosa que el desig inevitable d'ajudar l'altre per tal que sigui qui és de veritat'.
Antoine de Saint-Exupery (1900-1944. Escriptor francès)

TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermón Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.