Imaginació al poder


  • Comparteix:

lourdes.dalmau

Lourdes Dalmau


Publicat: el 28/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Amb els motors a tota potència, però amb una marxa que alguns estimaran curta, el govern avança per diferents camins en la producció de mesures per donar sortida a l'actual situació.

ESCOLTA-HO

Aquest és el cas del ministre De Guindos, que ha proposat a les institucions financeres que arribin a una entesa amb aquelles persones que estan a punt de perdre el seu habitatge, oferint la possibilitat de passar a pèrdues els imports pendents de les hipoteques que no poden recuperar, alleugerint així el fet que una persona quedi hipotecada de per vida i oferint a aquestes persones la possibilitat de gaudir d'un lloguer de baix cost perquè no vagin al carrer. Aquesta possibilitat obre unes expectatives a les financeres, que els farà interessant acollir-s'hi i, el més important, evita el desallotjament forçat de l’habitatge.

Hi ha persones que creuen més convenient aplicar un sistema similar al americà, conegut com la dació en pagament, és a dir, oferir la garantia hipotecada sense més consideracions, però els contractes hipotecaris que s’han signat a casa nostra no responen a aquesta figura, sinó que l’habitatge és la primera de les garanties seguida de tot el patrimoni present i futur que pugui disposar la persona a la qual s'ha ofert el préstec hipotecari amb el qual respon del deute. Canviar la normativa amb efectes retroactius no és possible en un estat de dret perquè crearia una situació de inseguretat jurídica i fer-ho a partir d’ara suposaria que variessin les condicions dels préstecs hipotecaris, que arribarien a tenir uns interessos molt més elevats per tal de recollir la nova situació de risc que presentarien aquest tipus d’operacions. Esperem, doncs, que un gran nombre d’operacions s’acullin voluntàriament a aquesta nova possibilitat que podria ser beneficiosa per ambdues parts.

D'altra banda el ministre d'Hisenda Montoro ha creat un mecanisme de finançament de les entitats locals per facilitar el pagament als proveïdors d’aquestes administracions i així evitar que moltes d’aquestes empreses hagin de plegar per no poder suportar per més temps el deute. Tot i que no els sortirà gratuït: per poder cobrar, via un pool bancari, hauran de suportar el pes del cost que representa el mètode, encara que aquest cost no està clar en què consistirà. A més a més, aquells que estiguin disposats a acceptar una reducció en el deute, és a dir una quitança, seran els primers a cobrar. Resumint, aquell que vulgui cobrar allò que legítimament els pertany haurà d’acceptar uns costos en comptes de rebre uns interessos per demora com habitualment aplica l'administració en cas invers. De totes maneres i, com sempre, val més rebre alguna cosa que morir-se en l’espera.

LOURDES DALMAU és economista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.