La veritat dels biocombustibles (segona part)


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 14/mar/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa unes setmanes vam parlar de la vessant humana de l'afectació d'aquest combustible. Avui ens centrarem en el problema que l'acaparament de terres per cultivar els productes per elaborar aquests combustibles estan donant. La desforestació d'ecosistemes essencials, com les selves tropicals, per deixar espai a les plantacions de biocombustible ha generat, amb raó, una seriosa preocupació des d'una perspectiva mediambiental.

ESCOLTA-HO

Des de l'any 2001, fins a 227 milions d'hectàrees - una superfície que equivaldria a la de tot Europa Occidental - han estat posades en venda, arrendades o s'han concedit llicències per la seva explotació mitjançant acords a gran escala per part, principalment, d'inversors internacionals. Tot i que la falta de transparència i el secretisme al voltant d'aquests acords sobre transaccions de terra fan que demanar dades resulti de gran dificultat, tot i que fins ara s'han verificat més de 1.100 acords al voltant d'un total de 67 milions d'hectàrees. La meitat d'aquests acords tenen lloc a l'Àfrica i afecten una àrea equivalent a la grandària d'Alemanya.

Iniciatives perjudicials com les fites de consum de biocombustibles (com en el cas de la UE, que pretén que per a l'any 2020 el 10 per cent del combustible per a transport provingui de fonts renovables) haurien de ser abandonades per posar fre a la guerra per l'ús de la terra per satisfer la demanda de biocombustible. Mentrestant, el Comitè de Seguretat Alimentària de Nacions Unides hauria de donar un pas important, adoptant directrius creïbles sobre la tinença de terres a favor dels més pobres i les dones.

'Per a milions i milions de sers humans el vertader infern és la terra'

Arthur Schopenhauer (1788-1860. Filòsof alemany)

TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.