Indults polítics


  • Comparteix:

Josep Maria Balcells

Josep Maria Balcells


Publicat: el 18/mar/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El govern de Mariano Rajoy ha indultat aquesta setmana l'ex director general del Departament de Treball en el govern de Jordi Pujol, Josep Maria Servitje i l'empresari Victor Manuel Lorenzo Acuña, ambdós militans d'Unio Democràtica. Els dos havien estat declarats culpables per prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental per l'Audiència de Barcelona. Van fer els recursos pertinents però el Suprem va confirmar la sentencia que comportava pena de presó i multa de 46.000€. El govern ara els indulta: ni van a la presó, ni tornen els diners, i queden nets per obra i gràcia d'una decisió política del govern. Els mantenen només un multa de 3.600€. I un detall que sona a sarcasme: en la resolució de l'indult se'ls especifica que no podran cometre cap més delicte en els propers tres anys. Vergonyós, escandalós, ha comentat l'oposició.

ESCOLTA-HO

Rafel Campalans va escriure el 1933 un llibre que es deia Política vol dir pedagogia. Qui governa ha de saber que cada decisió que pren s'ha de poder explicar amb la cara ben alta per fer entendre que tot el que es fa està encaminat a gestionar bé els interessos col·lectius fent prevaldre sempre el dret a l'arbitrarietat i demostrant en tot moment la coherència del que es fa amb el que s'ha predicat. L'indult és un iniciativa legítima del govern. Però en temps de crisi perdonar els corruptes és difícilment justificable als ulls dels ciutadans que no tenen feina o cobren sous de misèria i que sospiten que la militància en un partit que dóna suport al govern podria en aquest cas tenir alguna cosa a veure amb l'indult. Si política vol dir pedagogia, la que es desprén d'indultar uns corruptes condemnats per la justícia és l'antipedagogia perquè genera el descrèdit i el desprestigi de la política als ulls de la ciutadania.

Constatem i lamentem molt sovint la desafecció política per part dels ciutadans i lamentablement encara més per part de les generacions més joves. Massa sovint la política es projecta com un joc de poders, com un joc d'interessos partidistes més que no pas la confrontació de models, de valors i d'equilibri entre drets i deures. La democràcia, queda afeblida quan la ciutadania percep que la mala praxis desmenteix massa sovint aquell bon discurs electoral que provoca els aplaudiments dels incondicionals en temps de campanya.

Temps de crisi: exigeix temps de rigor, i exigeix, sobretot, un plus d'ètica i un plus d'exemplaritat. Qui la fa la paga, diem en llenguatge planer. No pas de forma venjativa sinó aplicant la llei i les sentències. En temps de crisi i de retallades no és exemplar corregir la plana de la justícia quan ha castigat uns corruptes.

JOSEP MARIA BALCELLS és periodista i exdiputat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.