Ja era hora


  • Comparteix:

lourdes.dalmau

Lourdes Dalmau


Publicat: el 3/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Després de perdre el temps irresponsablement esperant a les eleccions andaluses, el Consell de Ministres ja té preparat l'avantprojecte de Llei de Pressupostos de l'Estat per a enguany, tràmit previ a l'aprovació per part del Parlament un cop s'hagin considerat i sotmès a votació les esmenes que s'hagin presentat. Tal com s'esperava les retallades en les despeses són consistents amb la voluntat de complir el compromís europeu de dèficit i intentar evitar o endarrerir el rescat espanyol. També s'han produït ajustos per la via dels impostos encara que no s'han atacat de moment totes les possibilitats, especialment el tipus de l'IVA, per tal de no perjudicar el ja debilitat consum.

ESCOLTA-HO

Hi ha coses que criden l'atenció, per exemple, la possibilitat de declarar a aquells que disposin de capitals opacs amb una tributació del 10% sense aplicar cap tipus de interès de demora o sanció per frau. Es tracta d'una amnistia fiscal com la que es va utilitzar fa temps per altres governs i que pretén ajudar a augmentar la recaptació en situacions d'emergència. En aquests casos se'm plantegen dubtes com el fet que part de l'economia submergida no es pot declarar per ser alegal: també les inspeccions en curs, és a dir, què passa amb els contribuents si abans de signar un acta, presenten una declaració complementària especificant aquelles quantitats que un dia van ocultar i que ara s'estan investigant? Amb quina autoritat moral un inspector d'hisenda pot sancionar? Aleshores és normal que aquests professionals manifestin el seu malestar com també ho poden sentir els contribuents que religiosament han complert puntualment amb les seves obligacions fiscals.

Un altre fet que m'ha cridat l'atenció són els augments de les taxes aplicades en la justícia. La justícia ja és prou cara pel comú dels mortals que moltes vegades ja estan prou desincentivats en haver de suportar un munt de despeses (advocats, procuradors, peritatges...) per defensar els seus drets legítims i que fins i tot quan es guanyen plets és un veritable martiri fer complir les sentències o recobrar les costes. La justícia, un dels pilars de la democràcia, hauria de ser assequible per a tothom i que la capacitat econòmica no fos un impediment per exercir els seus drets.

LOURDES DALMAU és economista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.