Saturats d'informació


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 11/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segons un recent estudi de la Universitat de Califòrnia, entre els anys 1999 i 2002, s'ha generat més informació que en tota la història anterior de la humanitat i seguim amb uns increments del 30% cada any.

ESCOLTA-HO

Actualment ja ha sorgit una nova paraula, 'infoxicació', que normalment s'utilitza per referir-se a l'efecte que provoca en nosaltres el ràpid i excessiu accés a les dades que ens facilita internet. Però la cosa no s'ha de limitar a aquesta eina, ja que també estem 'infoxicats' per la informació que rebem pel mòbil (quantes trucades NO desitjades rebem al cap del dia?), per mails i pel correu postal, en especial de caire comercial-propaganda.

Una frase que un dia em va dir un professor, i que m'ha quedat tota la vida és: 'L'excés d'anàlisi porta a la paràlisi'. És per això que moltes vegades l'excés d'informació no sols no ens ajuda, sinó que ens pot dificultar la presa de decisions, i aquí rau la importància de saber destriar el gra de la palla.

Per què la informació pugui convertir-se en coneixement, necessita d'una posterior reflexió, ja que d'altre manera, tal com la hem après l'oblidarem, i aleshores, de què ens serveix tanta informació?

Molta adults diem que el jovent d'avui en dia és molt dispers! En molts casos és cert i probablement és per la facilitat (o necessitat?) de fer moltes coses alhora: estudiar (?), escoltar música a tot volum, estar pendent dels mails, del mòbil i si m'apures tenint davant un televisor. Ja no és qüestió de ser home (diuen que només sabem fer una cosa alhora) o dona, sinó que és humanament impossible fer-les TOTES BÉ a la vegada. Consti que qui això escriu és una persona a la que sempre li ha agradat estudiar i/o llegir escoltant música, però de fons i com 'acompanyament' al que estava fent, mai com una altra activitat.


'On està la saviesa que hem perdut amb tot el coneixement? On està el coneixement que hem perdut amb tota la informació?'
George Eliot (1819-1880. Pseudònim de Mary Anne Evans. Novel·lista britànica)


TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.