Ens hem de protegir


  • Comparteix:

lourdes.dalmau

Lourdes Dalmau


Publicat: el 15/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Lliure comerç o proteccionisme? Són les dues postures antagòniques que es mantenen en la teoria econòmica. Hi ha qui pensa que la indústria, l'agricultura, ramaderia o qualsevol altre sector s'ha de protegir per tal de protegir la capacitat econòmica i laboral del país. Altres hem cregut que l'obertura dels mercats ens ha donat la possibilitat de créixer, d'estar amatents a les innovacions, de ser més eficients, de no adormir-nos davant dels canvis i també com a consumidors poder gaudir d'un ventall més ampli de productes a uns preus més assequibles.

ESCOLTA-HO

És a dir, la competència estimula l'enginy de les persones i aquestes s'esforcen cada cop més per poder produir utilitzant els recursos de la millor manera.

M'estic referint a una competència d'igual a igual, però en aquests moments Europa, i Espanya en especial per la seva debilitat, no està competint amb les mateixes condicions que les que tenen els països que més creixen, com els BRIC.

En aquests països, alguns no són ni democràcies, les condicions laborals són extremadament precàries i el que es coneix com 'la societat del benestar' ni és ni se l'espera. Per tant, els costos que han de suportar les seves empreses són substancialment més baixos que els nostres. A més les normatives que afecten al creixement sostenible no són subscrites amb la raó de no estar al mateix nivell que als països desenvolupats. Europa no hauria de renunciar al benestar de la seva població, submergint-la en precarietat laboral i manca de guanys socials. En definitiva, no hem de lluitar amb les mateixes armes perquè Europa són els seus ciutadans.

Considerat globalment, la llibertat absoluta pel comerç, els moviments de capitals, la transferència de la tecnologia, etc. formen el sistema econòmic més eficaç. Però això no garanteix, ni a curt ni a llarg termini, que determinades zones geogràfiques no pateixin un greuge que es reflecteix en manca de capacitat econòmica i inversora, i en especial en enormes dificultats per oferir llocs de treball dignes a la seva pròpia població.

Aquesta situació desigual envers altres àrees fa que ens trobem davant d'una competència deslleial que, com a resposta, mereix l'aplicació d'eines adequades, d'uns aranzels si fos necessari, que compensin a Europa de la entrada massiva d'aquests productes. A curt termini, pot haver-hi consum sense producció augmentant el deute, però a la llarga no.

LOURDES DALMAU és economista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.