La reglamentació del comerç de municions és gairebé nul·la, tot i arribar als 4.000 milions de dòlars per any


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 6/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa unes setmanes parlava de la importància de les vendes d'armes per part d'Espanya. Avui amb motiu d'un nou informe publicat la darrera setmana per Oxfam -Intermón Oxfam a Espanya- vull parlar-vos de les vendes mundials de municions.

ESCOLTA-HO

Aquestes vendes ascendeixen a més de 4.000 milions de dòlars i creixen a un ritme més accelerat que el mateix comerç d'armes, però no existeix pràcticament cap reglament per controlar la destinació de les bales.

El document titulat 'Aturar un tret és aturar una guerra' s'ha presentat en vigílies de les negociacions del Tractat de Comerç d'Armes, que tindrà lloc aquest estiu a Nova York, on diplomàtics de tot el món es reuniran per negociar un nou acord mundial que reguli el comerç d'armes i municions.

En aquest sentit, el ministre espanyol d'Afers Estrangers i Cooperació, José Manuel García-Margallo, s'ha compromès recentment de forma pública a donar suport en aquestes negociacions a un Tractat que impedeixi les transferències d'armes que contribueixin a la comissió d'abusos contra els drets humans i als crims de guerra.

Alguns països, inclosos els Estats Units, Síria i Egipte, recentment han expressat la seva oposició a incloure les municions en el text final del tractat. No obstant això, Oxfam considera essencial que la seva venda formi part del nou acord, tenint en compte l'efecte devastador que el tràfic il·lícit i irresponsable d'armes té, en molts casos, sobre la vida de les persones més pobres del planeta, especialment aquells que viuen en situacions de conflicte o en estats fràgils, com l'Afganistan i Somàlia.

L'informe d'Oxfam revela com les deficiències en la reglamentació del comerç de municions dificulten poder facilitar una xifra exacta sobre el nombre de bales que s'estan produint i transferint mundialment cada any, encara que les estimacions apunten a 12.000 milions, prou per matar dues vegades a tota la població del planeta.


El tema és prou greu perquè en segueixi parlant en posteriors articles.


'La justícia es defensa amb la raó i no amb les armes. No es perd gens amb la pau i pot perdre's tot amb la guerra'.
Juan XXIII (1881-1963. Angelo Giuseppe Roncalli. Papa de l'església catòlica)


TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.