30 anys al teu costat


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 13/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui és un dia feliç. Celebrem el 30è aniversari de l'inici d'emissions de Ràdio Sant Cugat, la llavor de l'actual grup multimèdia municipal Cugat.cat. Arribar fins aquí ha estat un camí col·lectiu fet amb esforç i il·lusió.

ESCOLTA-HO

La ràdio va néixer el 13 de juny de 1982. Un grup de joves inquiets de la ciutat encapçalats per Ramon Grau, Josep Grau, Màrius Caralt i Paco Garcia, van fer un pas endavant per omplir un buit d'informació de proximitat a Sant Cugat. Cal valorar la gesta en la seva justa mesura: l'any 1982 encara no existien els grans mitjans públics del país, ni Catalunya Ràdio ni TV3, de manera que les emissores locals van obrir camí, assumint una responsabilitat fonamental (i no sempre prou agraïda) en la reconstrucció de l'espai comunicatiu català a principis dels anys 80.

En un poble que amb prou feines arribava als 30.000 habitants, la ràdio va guanyar ràpidament un paper central al municipi. De seguida, desenes de joves i no tan joves aficionats a la ràdio es van sumar al projecte i la societat santcugatenca no va trigar a respondre.

L'any 1986, la reestructuració de les freqüències d'FM a Catalunya amb el traspàs de competències de l'Estat a la Generalitat va provocar el tancament de l'emissora. Un tancament traumàtic per a la família de la ràdio. El silenci va durar quatre anys. El 1989 es va reobrir, amb més embrenzida que mai i des dels estudis del carrer de Sant Jordi on la ràdio va romandre fins la primera dècada del segle XXI.

Anys de bona ràdio, de centenars i centenars d'excel·lents professionals que avui dia omplen la majoria de redaccions dels grans mitjans de comunicació del país portant el nom de Sant Cugat ben alt. L'emissora es va municipalitzar l'any 1992, cosa que va facilitar la legalització definitiva de la freqüència (91.5 FM) i que va garantir l'estabilitat d'un projecte que seguia creixent.

Amb el tombant de segle, arriba la gran metamorfosi. La ràdio fa una aposta pionera per les noves tecnologies i comença la conquesta del món digital. Entra a Internet l'any 2002, amb la primera web de notícies. El 2004 ja es pot sentir la ràdio a la carta des de qualsevol punt del món, i el 2006 arrenca la producció de vídeos que ja es poden visualitzar a la web.

Ja a les instal·lacions del carrer de Plana de l'Hospital, l'antiga ràdio es transforma en el grup de comunicació multimèdia Cugat.cat, una plataforma de mitjans que gestiona de forma conjunta un diari electrònic i una televisió per Internet, a més de la freqüència de ràdio. A partir d'aleshores, els projectes se succeeixen: una web tv, l'aposta per la televisió connectada, les aplicacions mòbils... i el que vindrà.

Tot plegat per aconseguir que l'esperit fundacional de Ràdio Sant Cugat es mantingui viu i segueixi connectant, ara a través de Cugat.cat, amb el màxim de ciutadania santcugatenca. Aquest és el nostre repte i la nostra missió com a servei públic. Per molts anys!

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.