Banc rescatat, banc nacionalitzat


  • Comparteix:

xavier.boix

Xavier Boix


Publicat: el 14/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Són moments crítics, d'emergència, com diria el màxim dirigent de la Creu Roja, i a qui tenim responsabilitats polítiques se'ns demana concreció. Doncs en les següents línies espero donar-la respecte a la situació de la banca i a les ajudes públiques.

Ens els darrers mesos nombroses empreses amb projectes viables han vist frustrades les seves expectatives per manca de finançament,multitud de persones han perdut la seva feina per aquest mateix motiu,milers de persones estan perdent la seva casa perquè no poden respondre les seves obligacions de pagament del lloguer o de la seva hipoteca. Ens diuen que 'hem estirat més el braç que la màniga' però resulta que només alguns, uns pocs, s'han enriquit durant els darrers anys aprofitant les polítiques neoliberals. El que avui és ministre d'hisenda, Cristóbal Montoro, lloava el 2003 la importància que la nostra economia es basés en el turisme i el totxo i se'n reia quan un diputat a Madrid, el Joan Herrera, demanava limitar el sobreendeutament familiar. El 2008 el ministre Solbes qualificava de no saber res d'economia a qui deia que l'economia de la construcció no tenia futur. Mentrestant el governador del Banc d'Espanya recomanava baixar els sous, reformes laborals precaritzadores i menys prestacions socials. I resulta que ara enlloc de rescatar les persones hem de rescatar un dels responsables de la crisi,els bancs i caixes.

L'experiència de la irresponsabilitat de George Bush al 2008 deixant caure Lehman Brothers ens indica que no podem deixar caure els bancs...però tampoc els podem salvar per posar-los al servei dels seus propietaris i gestors,socialitzant les pèrdues. Cal doncs apostar,en casos de fallida com Bankia, Catalunya Caixa i Nova Caixa Galícia, per una banca pública amb vocació de permanència al servei del crèdit a les petites i mitjanes empreses i al consum per tal de combatre l'exclusió financera d'àmplies capes de la població i amb l'objectiu de posar patrimonis de sòl i habitatge al servei de l'habitatge social. Les entitats que reben capital públic haurien de baixar immediatament els sous dels seus directius a un nivell no superior a sis vegades el sou més baix de la seva empresa, no haurien de repartir dividends, haurien de suspendre les execucions hipotecàries i desnonaments i el retorn de les accions preferents i qualsevol tipus de producte fruit d'operacions realitzades amb manca de transparència, informació falsa i absoluta manipulació dels clients/es.

Els que han generat la crisi i molt especialment els que se n'han lucrat amb ingressos multimilionaris han de respondre judicialment dels seus fets i han de retornar els diners robats. Com a primer pas,cal assegurar la compareixença de tots ells, començant per Fernández Ordóñez i Rodrigo Rato, davant el Congrés dels Diputats, aturada ahir per l'oposició del PP i CiU. Juntament amb altres forces i moviments socials impulsarem denúncies contra els gestors financers responsables dels espolis. I cal també assegurar que això no torni a succeir amb normatives estrictes sobre repartiment de dividends,sous màxims,bons i pensions,que no afectin sols als bancs intervinguts sinó a tos els que reben aval públic. Aquesta però no és la via seguida fins avui.

XAVIER BOIX és copresident d'ICV



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.