Reacció a l'anunci de previsió de bones collites per a la regió de Sahel


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 19/set/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa uns mesos parlàvem del risc que es preveia a la regió del Sahel de patir una greu crisi alimentària.

ESCOLTA-HO

Afortunadament, els darrers pronòstics són que les collites poden ser millor del que s'esperava. Malgrat això, Oxfam Internacional i les principals associacions d'agricultors d'Àfrica Occidental (ROPPA), tot i celebrar el pronòstic de bones collites a la regió del Sahel, adverteixen als governs i a les Nacions Unides que la crisi alimentària no ha acabat, i que és necessari que augmentin les ajudes als petits agricultors i ramaders per superar el triple desafiament de les sequeres recurrents, la pobresa persistent i la inestabilitat política.

Encara que les estimacions inicials per a la pròxima collita semblen estar per sobre de la mitjana, el que permetria una millora per a moltes persones en tota la regió, no totes les zones tenen tan bon pronòstic. Oxfam calcula que fins i tot en un bon any un 20 per cent de la població de Sahel passa fam i 230.000 nens moren per causes relacionades amb la fam.

La contínua inestabilitat a Mali i l'increment de la tensió sobre les persones desplaçades i les comunitats d'acollida, inevitablement, presenten reptes i necessitats addicionals. La producció d'arròs al nord de Mali podria ser només un 30 per cent de la d'un any normal i en algunes zones la meitat de tot el bestiar podria perdre's a causa de la inseguretat deguda a la migració a la recerca de pastures, a la manca d'aliments per a animals i de serveis veterinaris.

Els preus dels aliments també segueixen sent molt elevats en tota la regió. A l'agost, el preu del mill va ser un 62 per cent superior a la mitjana dels últims cinc anys a Niamey, Níger, i el 73 per cent més alt a Ouagadougou, (Burkina Faso). A Bamako (Mali) va ser el 96 per cent superior a la mitjana dels últims quatre anys.

Amb aquestes situacions, no podem dir que la crisi estigui superada.


'He comprès que hi ha dos veritats, una de les quals mai ha de ser dita.'
Albert Camus (1913-1960. Escriptor francès)


TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.