Crisi alimentària a Somàlia


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 17/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un nou estudi realitzat per Oxfam -Intermón Oxfam a Espanya-, a través d'enquestes personals en 40 regions de Somàlia, ha revelat que l'escassetat d'aigua i aliments a la que s'enfronten els somalis està assolint nivells crítics i és probable que empitjori en determinades zones del país en els pròxims mesos, cosa que amenaça de prolongar la crisi humanitària fins ben entrat el proper any.

ESCOLTA-HO

Si bé els resultats obtinguts conclouen que és molt improbable arribar a una fam generalitzada, la situació al sud de Somàlia, segueix sent crítica, i amb xifres alarmants de desnutrició. Diferents factors com les males collites, la manca d'ingressos i els alts preus dels aliments estan obligant a la població de tot el país a dependre més de l'ajuda humanitària i a que sigui cada vegada més vulnerable davant el creixent risc de malalties prevenibles. 32 persones han mort a causa d'un possible brot de còlera i les dades evidencien que hi ha un increment de les malalties transmeses per l'aigua.

L'escassetat de pluges d'abril a juny, juntament amb la pèrdua de caps de bestiar i la reducció d'ingressos durant la sequera de l'any passat, han provocat que gairebé tres quartes parts dels enquestats visquin en una situació preocupant i amb por de no disposar d'aliments suficients durant els propers 4 mesos. En termes generals, els ingressos s'han reduït en dos terços si els comparem amb una temporada normal de pluges, el que està provocant que la capacitat de fer front a nous "xocs" i la seguretat alimentària depenguin de l'ajuda provinent de les agències humanitàries.

En aquest context, quan és necessari que la comunitat internacional mantingui la seva provisió d'ajuda en un moment 'crític' per a la població somali, Espanya ha reduït l'ajuda humanitària de 127'5 milions d'euros el 2010 a 19,65, segons va confirmar la passada setmana el secretari d'Estat de Cooperació Internacional, Jesús Gràcia, al Congrés dels Diputats.

Com ha senyalat un responsable d'Intermon Oxfam: 'Amb aquesta retallada Espanya passa de ser el segon donant internacional a Somàlia, a no disposar de fons per respondre a les necessitats bàsiques de la població somali ni a les d'altres crisis humanitàries, deixant a milions de persones en situació crítica. Els espanyols han donat suport l'acció humanitària des de fa 32 anys i el govern avui desmantella l'ajuda abandonant a milions de persones a la seva sort'.

L'organització conclou que resulta essencial comptar amb un suport i compromís a llarg termini i preventiu per fer front als problemes estructurals que fan que les freqüents sequeres de la regió es tornin situacions d'emergència humanitària. Són essencials les inversions per a una millor gestió de l'aigua, els treballs de rehabilitació de les carreteres, així com una major planificació en agricultura, amb la qual ajudar a les persones a superar les crisis d'aliments i aigua.


Res triga tant com allò que no es comença.
Alain (Pseudònim del filòsof francès Emili Chartier,1868-1951)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.