Pressupost virtual


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 30/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una de les sorpreses del projecte de pressupost municipal per l'any vinent és que l'aportació prevista de l'Estat a Sant Cugat creixerà un 23%, passant de 14,5 a prop de 18 milions d'euros. Seria una notícia excel·lent en temps de restriccions pressupostàries si no fos perquè la xifra s'ha d'agafar amb pinces.

ESCOLTA-HO

En primer lloc cal explicar perquè creix, sobre el paper, l'aportació estatal al municipi precisament en un moment en què Espanya té un peu al precipici. No són els 'brots verds', malauradament. L'explicació és que Sant Cugat ha passat formalment a la categoria de les ciutats de més de 75.000 habitants que, juntament amb les capitals de província i de comunitat autònoma, gaudeixen d'un tracte diferent que els garanteix un major finançament per mitjà de la participació en els ingressos tributaris de l'Estat. No deixa de ser curiós que l'Estat hagi hagut d'esperar al 2013 per 'descobrir' que Sant Cugat té més de 75.000 habitants i que, per tant, li correspon cobrar en proporció. De fet, l'INE ja registra a 1 de gener de 2008 una població de més de 76.000 habitants. Algú reclamarà al govern espanyol els deutes d'aquest retard de sis anys?

Amb retroactivitat o sense, aquests diners serien molt benvinguts a la hisenda municipal si no fos perquè tot sembla indicar que són ficticis. O virtuals, com es diu ara. La xifra es fonamenta en una previsió de reducció del PIB espanyol del 0'5% pel 2013, una dada que tots els analistes i organismes internacionals veuen massa optimista veient l'estancament de l'economia i les poques perspectives de recuperació a curt termini.

La prudència, doncs, recomana no comptar amb aquest increment d'aportació estatal. De la mateixa manera que no es poden considerar segures les transferències de la Generalitat a causa de l'extrema fragilitat dels seus comptes i de la seva tresoreria. Els gestors públics ho tenen certament difícil per fer pressupostos rigorosos en aquests temps en què tot es mou sota el terra que trepitgem i fer previsions és com jugar a la ruleta russa.


MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.