'Keep calm and...'


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 14/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una persona que forma part de l'equip de govern a nivell tècnic (es deu dir així si el càrrec que ocupa no és polític) que crec, sincerament, que és una de les més competents de totes les que es belluguen per l'ajuntament, em va fer no fa gaire una proposició interessant. Una idea que a mi ja feia dies que em rondava i em ronda pel cap: fer alguna mena d'acte que giri al voltant de la desobediència. La Maria, la meva companya, quan li vaig dir que no sabia de què parlar a l'article d'aquesta setmana, també em va proposar parlar d'aquesta qüestió.

Potser és casualitat o potserr és que comença a estar instal·lat en el subconscient de cada vegada més gent que ha arribat l'hora de posar en pràctica un concepte que a casa nostra té molts anys d'història i centenars d'exemples (els insubmissos dels anys de finals dels anys 80, la gent que defensava el català sabent que parlant-lo podia ser represaliada, els treballadors i les treballadores que van fer les primeres vagues, la lluita contra les centrals nuclears, el dret a l'avortament lliure i gratuït, etc).

Jo em decanto per la segona opció: la 'reforma educativa' que vol imposar el ministre espanyol d'educació i cultura, absolutament denigrant i retrògrada des del punt de vista que fa del tractament del català i també des de molts altres punts de vista; la vergonya dels desnonaments i la quantitat de de persones que, cada vegada més, passen a engrandir l'índex del nivell de pobresa del país; el fet de salvar els bancs amb diners públics, que vol dir de tothom, per després dir-nos que no n'hi ha per fer res i que s'ha de retallar; el linxament legalista que es vol tirar endavant amb les dones que avorten i les persones que estimen o gaudeixen amb d'altres del seu mateix sexe; la retallada brutal de competències que més d'hora que tard patiran els ajuntaments, fet que atempta directament contra la poca autonomia que tenim com a país i que encara allunyarà més al ciutadà del fet polític... I podriem trobar molts exemples més. Ens trobem envoltats de lleis i decrets que, sota l'empara de la legalitat, ens porten a viure situacions injustes que representa que hem d'entomar amb bona cara perquè formen part d'això que alguns anomenen 'imperi de la llei', un mur infranquejable si goses aixecar la veu i qüestionar les coses.

Però sabeu què passa? Que ens trobem en un cercle viciós en el qual les persones que fan les lleis i legislen són les mateixes que creen mecanismes que, a la pràctica, impossibiliten que res pugui canviar. 'Proposeu alternatives', 'modifiqueu la constitució', 'guanyeu les eleccions'... Estic cansat d'escoltar arguments demagògics dits per aquells que saben del cert que, en el fons, l'escència d'allò que causa les injustícies seguirà inamovible. I és davant de tot això, en front de tanta porqueria , mediocritat i cinisme, que és del tot legítim desobeïr des de tots els fronts possibles.

Aquests dies ha fet fortuna una expressió molt encertada pels temps que corren: 'Keep calm and speak catalan'. Doncs això, amb tota la calma del món, però desobeïm perquè tenim la raó.

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.