La força de La Xarxa


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 8/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El sector de la comunicació de proximitat s'està movent. No només per la crisi i les dificultats per garantir la viabilitat d'alguns projectes. També gràcies a la creativitat, el dinamisme i la innovació de la immensa majoria dels mitjans locals del país, que des de fa més de 30 anys donen profunditat a un espai comunicatiu català ric i divers.

ESCOLTA-HO

Un exemple d'això és la nova orientació de La Xarxa, el sistema de mitjans audiovisuals de proximitat creat al voltant de la Diputació de Barcelona. El nou enfoc és multimèdia -ràdio, televisió i diaris digitals- i, sobretot, retorna el protagonisme als mitjans locals que nodreixen de continguts la xarxa.

Pel que fa a la ràdio, aquest canvi de paradigma ja és una realitat. La meitat de la programació de La Xarxa ja es produeix des de les emissores municipals -inclosa Cugat.cat, que coprodueix el magazín 'La Tarda' amb una trentena de ràdios de tot el país-. Això li proporciona una visió local incomparable i una potentíssima penetració al territori. Els pobles i ciutats de Catalunya tenen un espai propi des d'on construir una nova opinió pública que no passi necessàriament per la visió 'barcelonacèntrica' de la majoria de mitjans generalistes i que ofereixi un reflex plural i complex de la realitat catalana.

En televisió també s'han fet grans avenços. La totalitat de la graella televisiva de La Xarxa -uns 30 programes- està coproduïda per 14 televisions locals. I hi ha marge per seguir creixent a partir de la col·laboració i posant els recursos allà on són més necessaris i eficients.

El nou rumb de La Xarxa demostra que és possible confiar en la comunicació de proximitat per bastir projectes comunicatius d'abast nacional. No oblidem que els mitjans de comunicació locals enriqueixen la democràcia i enforteixen la cohesió social, dos valors crucials en el moment històric que vivim.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat
@MiquelHerrada



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.