Calia?


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 22/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tinc dubtes sobre la resposta, però no puc evitar fer-me la pregunta: calia complicar-se la vida amb la declaració de sobirania? De moment, ha servit per maximitzar els matisos entre partits, donar via lliure a les tàctiques partidistes i oferir nous flancs d'atac a la causa del dret a decidir.

ESCOLTA-HO

El clam del poble català el passat Onze de Setembre es va traduir en una representació parlamentària que aposta majoritàriament pel dret a decidir. Aquesta qüestió ja ha quedat clara: la majoria de la ciutadania està d'acord amb què el poble català és sobirà per decidir el seu estatus polític. Així doncs, per què haurien de ser necessàries més passes intermitges per fer efectiu aquest dret? Per què no es concentren els esforços en consensuar els termes de la consulta -primer, la llei que l'haurà d'emparar; després, la pregunta i la gestió dels resultats- en comptes d'obrir escletxes que no condueixen enlloc?

Sé que els partidaris de la declaració argumenten que el text té com a objectiu evitar una impugnació internacional del procés. Que, quan arribi el moment de sotmetre's a l'escrutini de la comunitat internacional, ningú no pugui dir que s'han cremat etapes massa ràpidament. Però, honestament, no sé per què s'han de multiplicar les etapes més enllà de les que tenen significació real i implicacions jurídiques, si no és perquè algú vol exhibir perfil propi o sobreactuar, a risc de guanyar-se nous enemics i fomentar la divisió.

Crec que ara cal feina seriosa, jurídica i política, perquè el Parlament aprovi una convocatòria de consulta popular sobre un marc legal adequat. Aquest és l'acte de sobirania que el poble ha reclamat: l'exercici d'un dret, no més artificis retòrics. I, sobretot, no marejar més del compte la gent, que prou problemes té amb la situació econòmica i les estretors del dia a dia.


MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat
@MiquelHerrada



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.