Les famílies espanyoles volen arreglar el defectuós sistema alimentari


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 23/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 65% de les famílies espanyoles volen rebre més informació per saber com millorar els seus hàbits de consum i així contribuir a combatre la fam al món. És una de les conclusions d'una enquesta feta per Oxfam, Intermón Oxfam a Espanya.

L'informe publicat per Oxfam ara fa uns mesos titulat 'Receta para cambiar el mundo: el poder de los consumidores para conseguir un futuro alimentario más justo' proposa cinc petits canvis que tots podem fer per contribuir a arreglar un sistema alimentari mundial que no funciona i que provoca que gairebé mil milions de persones passin fam cada dia.

Són aquests:

- Menjar menys carn: si les llars urbanes dels Estats Units, el Regne Unit, Espanya i el Brasil mengessin un menjar sense carn un cop per setmana - per exemple, canviant la carn de boví per mongetes o llenties - la reducció en les emissions de gasos d'efecte hivernacle seria equivalent a treure 3,7 milions de cotxes dels carrers durant un any.

- Reduir el malbaratament de menjar: un 25% de les compres de menjar de les llars acaba a les escombraries.

- Ajudar a l'agricultura a petita escala comprant productes de comerç just: si cada mes els consumidors del Brasil, el Regne Unit, els Estats Units i Espanya compressin dues rajoles de xocolata de comerç just, en lloc de la seva marca habitual, es consumirien fins a 12.500 milions de rajoles de xocolata de comerç just cada any. Aquesta acció transformaria les vides de les persones que viuen i treballen a les 90.000 plantacions de cacau a petita escala de tot el món.

- Comprar aliments de temporada: es malgasta molta energia intentant conrear aliments en el lloc equivocat i en el moment equivocat de l'any. Podem estalviar energia i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle comprant aliments de temporada conreats a prop d'on vivim.

- Cuinar amb cap: amb accions senzilles, com cobrir la cassola amb una tapa, podem reduir l'energia que utilitzem en cuinar fins a un 70%.

Si posem en pràctica aquestes petites mesures, per un nombre suficient de persones, podrien contribuir a ajudar als agricultors pobres i les seves comunitats a alimentar-se, a fer front al canvi climàtic, que frena la producció agrícola, i a garantir que valuosos recursos per a l'agricultura, com l'aigua, no es malgastin.


Que el menjar sigui el teu aliment i l'aliment, la teva medicina.
Hipòcrates (460 aC-377 aC. Metge grec, considerat el pare de la Medicina)


TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.