Et felicito, fill


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 25/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'any 1980 els bascos van arribar al cim de la muntanya més alta del món. Cinc anys més tard ho feien els catalans.

I l'any 1987 un parell d'espanyols, cansats de veure com els 'nacionalismes perifèrics' els passaven la mà per la cara, van decidir muntar una expedició que van batejar amb el nom de 'Expedición de las Autonomías'. Els dos personatges en qüestió es van rodejar d'un equip d'expedició de sis persones, a qui van fer signar un document de confidencialitat un cop van ser al camp base del Tibet. Un document que els instava a reconèixer que l'autoritat de l'expedició requeia en ells dos.

Van començar a pujar i, amb el pas dels dies, els muntanyencs experts de l'equip de seguida van entendre de què anava tot plegat: ells farien l'esforç més gran amb un únic objectiu: que els dos personatges estiguessin com una rosa quan s'hagués de fer l'atac final al cim.

Se suposa, també, que l'expedició va obrir una nova ruta per la cara nord de l'Everest, una ruta que van batejar amb el nom de 'Vía Española'. La mateixa Federació Espanyola de Muntanya i molts experts van desmentir, més tard, l'existència d'aquesta via. El que en realitat van fer és obrir una petita variant que van enllaçar amb una via que anys enrere havien obert els japonesos.

Altres mentides expliquen que es van quedar a 100 metres del cim i que van haver de fer un descens heroic amb esquís. Bixen Itxasco, un dels muntayencs de bona fe de l'expedició , va assegurar després que en realitat van haver de pujar a rescatar un dels dos personatges, ja que no parava de caure i arrossegar-se per la neu.

Les mentides i despropòsits de l'expedició segueixen (ús de substàncies dopants mai vistes en l'alpinisme, requisada de material gràfic i altres), però no val la pena continuar.

I per què explico aquesta historia tant edificant i modèlica ? Doncs bàsicament pel nom dels dos personatges en qüestió. Un es diu Luis Fraga i era nebot del Manuel Fraga. L'altre es diu Luís Bárcenas, extresorer del PP que aquests dies està molt de moda.

El primer que se't passa pel cap quan llegeixes una cosa així és que un allau en el moment just hagués fet feliç a més d'un, però la realitat és que aquest personatge ha seguit formant part de moltes més grans mentides, i una d'elles és el partit que representa.

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.