Una mirada diferent -i també certa- sobre l'Observatori Sociològic


  • Comparteix:

xavier.boix

Xavier Boix


Publicat: el 21/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Repassant la presentació del darrer observatori sociològic de Sant Cugat podem extreure diferents conclusions i des de diferents perspectives. Només heu de llegir el que jo diré a continuació, el que es va dir en la presentació per part de l'equip de govern i el que han recollit els mitjans. Podeu ampliar-ho consultant la informació vosaltres mateixos a la web municipal.

Si ens atenem a l'examen dels serveis públics municipals, des de les darreres eleccions municipals del maig del 2011 el grau d'informació de les actuacions municipals té una tendència negativa, igualant la nota d'abril del 2009; un 5,7. Si mirem les puntuacions que es donen, aquestes es 'radicalitzen' del juny del 2012 al desembre del 2012: la puntuació entre 3 i 4 puja del 5,2% al 12,4% i la del 9 a 10 passa del 6,2% al 10,3%

Quin és el servei més conegut a la nostra ciutat? L'assistència sanitària! Que, per cert, no és un servei municipal. I el que menys? Els consells de participació: premi pel Sr. Carol!. Però més enllà de la primera impressió rasquem una mica més perquè el títol d'aquesta part de l'observatori és 'coneixement, ús i valoració d'aquests serveis'. Per tant, no es tracta només de saber on son els equipaments i la seva existència sinó valorar el seu funcionament. I les dades ens diuen coses davant les que entenem que l'equip de govern i nosaltres i la ciutadania hem d'actuar. Podem afirmar que l'assistència sanitària rep la pitjor nota dels darrers 6 anys i això te a veure amb l'empitjorament de les condicions d'atenció sanitària a la nostra ciutat sense cap dubte. Una altra dada preocupant és la de la Policia Municipal, molt per sota de la d'altres observatoris, 13 punts respecte fa un any. Pel que fa a les escoles bressol municipals: la seva notorietat augmenta significativament, 10 punts per sobre que fa un any, serà perquè han millorat les condicions en aquestes? Ho dubto. Jo crec que és més perquè molta gent ha descobert que a la nostra ciutat existeixen sis escoles bressol públiques i que en calen encara més, que les condicions d'accés són difícils des del punt de vista econòmic i que és molt important que li donem prioritat des dels poders públics. Em sembla preocupant tanmateix que la valoració/coneixement dels autobusos urbans hagi baixat 12 punts en el darrer mig any i esperona en la línia que ja vam plantejar com a grup municipal en el procés de negociació del pla local de mobilitat per tal de fer més útil el servei urbà de transport públic.

De les dades que dona l'observatori n'hi ha una que em fa especial il·lusió: la Festa de la Tardor és coneguda per gairebé un 67% de la població de Sant Cugat. Més que molts dels programes puntuals de l'ajuntament de Sant Cugat amb més prioritat publicitària. Això vol dir que la Festa de les entitats, de la xarxa de l'associacionisme està molt instal·lada, que ha fet forat i que 2 de cada 3 persones de la ciutat la tenen anotada a la seva agenda com a data important de l'any, encara que hi hagi qui no hi participi.

Sobre la valoració que fa la ciutadania de l'estat de la ciutat: un notable, que no està gens malament. Com sempre a La Floresta i a Les Planes la nota és pitjor. En altres ítems passa el mateix - podeu llegir un anàlisi més extens en el meu blog, perdoneu per la falca publicitària - i les persones entre 25 i 34 anys les que pitjor valoren l'estat general de la ciutat. En un any però un 7% de gent ha passat de valorar total o força positiu l'estat de la ciutat a valorar-ho d'altres formes ( baixa d'un 83,5% a un 76,3%). Els aspectes concrets més mal valorats per la ciutadania són el trànsit i l'espai per aparcar, per la qual cosa cal que l'equip de govern s'agafi de forma seriosa les accions aprovades en el pla local de mobilitat i potser també prengui alguna determinació respecte al fet que a la nostra ciutat hi hagi una densitat vehicle/habitant tant alta.

Volem transparència? Volem institucions amb vocació de servei públic a la ciutadania? Volem bon govern? Doncs som-hi.

XAVIER BOIX és copresident d'ICV



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.