Riudaura és la nostra Gàl·lia


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 29/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa uns quants anys Els Brams tenien una cançó que portava per títol 'Si ens destrossen les contrades alçarem les barricades'. Venia a ser un memorial de greuges de tots els atemptats ecològics i ambientals que patiem els Països Catalans des del nord fins al sud. I no fa gaire més de dues setmanes, al Ripollès, una cinquantena de municipis que bàsicament comprenen les comarques de la Garrotxa, la Segarra i el Ripollès es van trobar per alçar la seva barricada particular davant d'un problema de gran envergadura que pot esdevenir fatal si finalment els interessos econòmics d'uns pocs passa per damunt del futur sostenible d'una immensa majoria.

El fenomen del fracking ha aparegut de cop a les comarques del nord del nostre país sota l'excusa de la fi no gaire llunyana del petroli. Es veu que alguna cosa cal fer i a ningú se li passa pel cap que poder és més positiu per tots plegats invertir en energies renovables. A quina ment lúcida se li pot ocórrer que provocar explosions i introduir aigua a alta pressió plena de productes químics per obtenir gas és mediambientalment viable?

A Holanda i als Estats Units, llocs on ja fa temps que s’utilitza la tècnica del fracking, ara comença a aparèixer una forta oposició, fruit de la contaminació de les aigües que es produeix en el procés d’extracció i fruit dels terratrèmols que provoquen les explosions, entre d’altres coses. No és gratuït tampoc malpensar sobre qui o què hi ha darrere de tot això: grans multinacionals de nivell mundial com Shell i Exxon Mobil i grans multinacionals de lestat espanyol que darrere porten noms tant il·lustres com el d’Alejo Vidal Quadras o Josep Piqué s’esforcen en intentar fer-nos creure que el progrés és això, que la quantitat de llocs de feina que garanteix una pràctica així és imprescindible davant dels temps que corren, que els beneficis econòmics que reben els llocs on es fa són incalculables, i bla, bla, bla. Demagògia i mentides per intentar explicar que si es vol avançar aquesta és l’única solució.

A casa nostra, de moment, la força i la unió de la primera trinxera democràtica, els municipis, ha aconseguit aturar el fracking, amb Riudaura com a exemple màxim de dignitat d’un poble. I de moment la Generalitat denega els permisos a les empreses que volen tirar endavant amb aquestes pràctiques. Però l’última paraula en aquest tema, com amb tants d’altres, es veu que la té el govern espanyol. Allà tenen les competències i caldrà està amatents per seguir oposant resistència I seguir fent pedagogia per tal d’explicar que el present I el futur són les energies renovables i tot el què aquestes són capaces de generar. Davant d’aquest terrorisme ambiental i econòmic hem de tenir clar que les sortides es diuen cooperatives de consum, productes de proximitat, Som energia, agricultura ecològica i molt de respecte pel món que puguem deixar als nostres fills i filles.

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.