Canvia les coses menjant xocolata


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 6/ago/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sabies que el cacau es va començar a conrear a Amèrica, però en l'actualitat la major part prové d'Àfrica? Avui en dia, més d'14 milions de persones a Àfrica i Amèrica depenen del cacau com a mitjà de vida.

A Espanya consumim per persona uns 1,6 quilograms de xocolata a l'any. És relativament poc, comparat amb països com Alemanya i Suïssa, on arriben a consumir gairebé 10 quilos.

El cacau es produeix en petits camps. Les economies de països com Ghana i la Costa de l'Ivori depenen de la venda del cacau, quins preus s'estableixen en les borses de Londres i Nova York.

El 90% de la xocolata que es produeix al món es consumeix als països industrialitzats.

El processament del cacau està concentrat a les mans de quatre empreses: (Cargill, ADM, Barry Callebaut i Nestlé) que controlen el 50% del mercat.

La venda per al consum final està en mans de 6 grans empreses que controlen el 80% del mercat: Mars, Nestlé, Cadbury Schweppes, Hershey, Ferrero i Kraft.

...l'alternativa: el comerç just.

S'estima que els productors i productores de cacau són 14 milions, dels quals 10,5 milions viuen a l'Àfrica , principalment a la Costa d'Ivori (3,6 milions), a Ghana (3,2), al Camerun (1,6)

El 90% de la producció ve de petits camps (menys de 5 hectàrees). I aquest petit productor quant guanya al dia? Algunes fonts diuen que al voltant d'1 dòlar al dia.

I el tema de l'explotació infantil? 284.000 nens i nenes treballen en els camps de cacau i, d'aquests, 153.000 en camps que utilitzen pesticides prohibits per la Unió Europea.

Si aquestes dades no t'han deixat indiferent i vols saber més i alhora ajudar posant-hi la teva col·laboració, vine dissabte a la tarda a la plaça d'Octavià a la Festa Creix que el Comitè de Sant Cugat d'Intermn Oxfam hem preparat per tu sota el lema: 'Canvia les coses menjant xocolata'. T'hi esperem!

'L'educació es l'arma més poderosa que pots utilitzar per canviar el món'. - Nelson Mandela (1918. Polític sud-africà)

TON MARIMON és coordinador del comitè d'Intermon-Oxfam de Sant Cugat


Columna publicada originalment el 15 de maig de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.