Acabar amb la fam, a l'abast de les nostres mans


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 18/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Oxfam Intermón, en l'estudi que ha fet públic recentment, denuncia l'abandonament de la lluita contra la fam: Polítiques equivocades, la caiguda de l'ajuda a l'agricultura, interessos comercials sobre la terra o el canvi climàtic mantenen a milions de persones amb fam.

Les mesures d'austeritat i la falta d'inversió en ajuda al desenvolupament (principalment a Espanya, però també en la resta de donants) són la principal amenaça d'un sistema que lentament havia aconseguit contenir la fam en els últims anys.

El 76% dels espanyols estima que la fam es podria eradicar si hi hagués voluntat, i la majoria considera que els governs no lluiten adequadament contra la fam.

La fam és la xacra més gran que existeix al món i acabar amb ella està a l'abast de les nostres mans. No obstant això, l'objectiu de Nacions Unides de reduir a la meitat la fam al món l'any 2015 no es complirà. Els avenços en aquest camp han estat decebedors, i existeix un alt risc avui que es perdi allò que ja s'ha assolit i empitjori la situació alimentària de la població mundial. L'aplicació de polítiques errònies, la reducció dràstica de l'ajuda al desenvolupament (principalment d'Espanya, però també de la resta de països donants), la inacció contra el canvi climàtic, l'augment de l'acaparament de terres i un model de desenvolupament rural a gran escala que oblida el petit productor i el desenvolupament rural, són algunes de les causes que expliquen que el sistema alimentari mundial no funcioni per a tothom.

L'informe ressalta que la quantitat de terra cultivable per persona s'ha reduït a gairebé la meitat des de 1960 i s'ha disparat el negoci de compravenda de la terra. En només una dècada (del 2000 al 2010) les compres o arrendaments de terres per part d'inversors estrangers en països en desenvolupament representa una superfície equivalent a vuit vegades la grandària del Regne Unit, suficient com per a produir aliments per a mil milions de persones. No obstant això, aquestes compres tenen un caràcter especulatiu o es destinen a monocultius per a l'exportació o a la producció d'agro-combustibles.

Avui, un de cada quatre espanyols està en situació de pobresa o risc d'exclusió i un 3% viu amb mancances alimentàries (segons dades de l' Institut Nacional d'Estadística).


Quan un home ha fet el que ell considera que és el seu deure envers el seu poble i el seu país, pot descansar en pau.
Nelson Mandela (1918-2013. Polític sud-africà)


TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.