De vegades els ajuntaments...


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 31/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Molt sovint ens preguntem per què serveixen les institucions 'democràtiques' o l'administració pública. I ens ho preguntem perquè mirem al nostre voltant i veiem que les coses estan com estan i comprovem que allò públic, allò que se suposa que entre tots hem escollit, té una capacitat nul·la a l'hora d'intentar provocar que aquesta situació canviï.

En els darrers quinze dies, però, m'he topat a l'ajuntament amb un seguit de fets que, sortosament, tiren per terra aquesta teoria. Si més no pel què fa a allò que passa a l'administració pública més propera a la ciutadania, els ajuntaments. Sempre he pensat, i els fets i la percepció de molta gent ho demostra, que els ajuntaments són i han de seguir sent la primera trinxera democràtica, aquella barricada que ha de ser al costat de la gent de manera irrevocable, insubornable. I ho és perquè és l'institució on la població ve així que té una queixa, una proposta, una lluita a reivindicar i un llarg, etcètera. I ho és i ho ha de seguir sent més enllà de les cotilles legals que li volen tallar les ales, que li volen limitar les funcions fins a reduir-los a una administració que tan sols pugui decidir sobre les recollides d'escombraries o l'enllumenat dels carrers d'una ciutat, tots dos aspectes molt importants, sens dubte.

I tot això per què ho dic ? Doncs perquè en quinze dies he viscut d'a prop quatre situacions que em reafirmen en aquesta idea. Va començar amb la lluita que han iniciat alguns municipis sobre el fet poder de multar els bancs que no posin a disposició de la gent aquells pisos que tenen en estoc i que són buits. Que la llei no ho permet i que serà una cosa impossible de poder aconseguir? M'és absolutament igual, sincerament. Si posem en una balança la legitimitat que et donen les lleis davant de la legitimitat que et dóna l'ètica i la dignitat, la tria ha de ser clara. S'ha traçat un camí i s'ha començat a fer des dels ajuntaments, i s'ha de ser valent i anar fins al final.

El segon topall va arribar amb el resorgiment a la llum, de nou, de tota la qüestió de la Pedrera Berta i l'enèsim intent per part d'FCC (Fomento, Construcciones y Contratas de les germanes Koplovitx) de voler-la omplir amb bales d'ecoparc, amb tot l'impacte ambiental i ecològic que això comporta. I els ajuntaments, aquí també, fent i complint amb el seu paper de primera eina de defensa d'allò col·lectiu: oposició contundent, al·legacions potents i defensa insurrecte del territori. En aquesta lluita, també, cal arribar fins al final i no permetre que l'especulació sense escrúpuls se'n surti amb la seva.

La tercera ha arribat de la mà d'una moció que la CUP entrarem al ple d'aquest proper més de febrer. La moció gira al voltant de la funció i el paper que han de jugar les biblioteques de la nostra ciutat. I és l'Ajuntament el que pot i ha de decidir quin grau d'importància han de tenir aquestes biblioteques i qui ha de ser capaç de veure l'enorme valor que tenen a l'hora de cohesionar una societat. Formar part de l'Ajuntament, encara que sigui una part minúscula, m'ha permès conèixer d'a prop unes persones que m'han sabut transmetre el valor d'aquests espais i com d'importants són. Fer biblioteques públiques de qualitat val diners? Segurament, però tenim l'obligació d'oferir servei públic de qualitat i valorar-lo en funció de moltes més variables al marge de la purament econòmica.

I la quarta m'ha arribat aquest vespre al Consell de barri de les Planes. El Joan Puigdomènech (regidor de Medi Ambient) ha posat damunt la taula una problemàtica que de moment es troba aturada però que ens pot esclatar a la cara en qualsevol moment: REE (Red Eléctrica Española) vol construir una línia de molt alta tensió (MAT) que vorejaria les Planes i que trinxaria Collserola pel mig. Una bestiesa de dimensions colossals que ha de rebre, per part de l'Ajuntament, una resposta igual de bel·ligerant i contundent que la que avui ha tingut el Joan. Coneixeu aquella dita del poeta Titot que diu: 'Si ens destrossen les contrades alçarem les barricades'? Doncs ara toca estar amatents i ben desperts per tal de poder evitar que ningú pugui tirar endavant projectes d'aquest tipus.

Avui doncs, deixeu-me trencar una llança en favor dels ajuntaments, sobretot quan són capaços d'entendre el paper que tenen a l'hora de saber prioritzar allò col·lectiu per damunt d'allò que respon a interessos privats o individuals.

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.