Tres mesos després del tifó Hayan a les Filipines


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 12/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Filipines ha d'assegurar que l'ajuda arriba als més vulnerables. Urgeix ajudar els productors de coco, els pescadors i els comerciants que han perdut els seus mitjans de subsistència.

Oxfam Intermón recorda la importància d'actuar ràpid per salvar vides en crisis humanitàries i la necessitat de comptar amb fons d'emergència permanent: 'Les primeres hores després d'una emergència és fonamental per protegir la vida i la salut de les persones afectades. Per això és indispensable poder comptar amb fons de ràpid accés'.

L'enorme resposta humanitària immediatament posterior al tifó que va arrasar Filipines el passat 8 de novembre ha salvat milers de vides. No obstant això, tres mesos després de la catàstrofe, els petits productors de coco, els pescadors i els comerciants no s'han beneficiat de cap ajuda per a la reconstrucció.

Més d'un milió de famílies en les àrees afectades pel tifó vivien de la pròspera indústria del coco. Ara, la seva principal font d'ingressos ha estat destruïda i depenen gairebé exclusivament de l'ajuda humanitària. Els vents, que van arribar als 300 quilòmetres per hora, van destruir més de 33 milions de cocoters, que trigaran entre sis i vuit anys a tornar a créixer.

Les últimes xifres mostren la manca total de fons per donar suport a les famílies pescadores i productores de coco dins del pla de Nacions Unides, i la lentitud del govern de Filipines a desemborsar l'ajuda a l'agricultura i la reconstrucció promeses. El 60% dels petits productors de coco, que ja vivia en situació de pobresa abans del tifó, sobreviu ara gràcies a l'ajuda alimentària i econòmica.

Els agricultors no només s'enfronten a anys d'ingressos perduts sinó que a més a més estan fent una carrera contrarellotge per treure els arbres caiguts abans que es podreixin. Les serradures i la fusta en descomposició són el brou de cultiu per les plagues.

'El ràpid desplegament de l'ajuda internacional en els primers tres mesos posteriors a l'emergència ha evitat que la fam i les malalties es propaguin. Però a menys que el govern filipí proporcioni assistència a les famílies agricultores i pescadores més pobres, facilitant-los una ajuda efectiva, tots els èxits assolits fins al moment podrien desaparèixer', afirma Livio Mercurio, tècnic de seguretat alimentària d'Oxfam Intermón que ha estat els últims dos mesos liderant l'equip de Seguretat alimentària i Mitjans de Vida a Tacloban, capital de la província de Leyte, una de les zones més afectades pel tifó.

El desànim és l'excusa dels imbècils.
Max Weber (1864-1920. Sociòleg alemany)

TON MARIMON és coordinador del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'Intermon Oxfam



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.