Ens cal un Pla d'Inclusió Social?


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 23/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja us avanço la resposta d'entrada, abans de continuar amb l'article: un sí rotund. Ens cal i és necessari encara que sigui, com sempre hem dit des de la CUP, un 'pedaç' que no resol de manera estructural el problema de fons i la causa de tot plegat: les desigualtats socials i la manca de justícia social van lligades de manera intrínseca al sistema econòmic actual.

Si, d'uns anys ençà, mirem al nostre voltant , veiem com clarament han incrementat les desigualtats, s'ha accelerat la polarització social, el risc de caure en la pobresa cada cop és més elevat i, en conseqüència, cada cop és més habitual veure persones vulnerables socialment.

Davant d'aquestes situacions cal recuperar el paper original dela política, cal situar criteris com el de la igualtat en el centre del debat, cal fer pedagogia per fer veure que els beneficis que genera l'activitat humana s'han de distribuïr amb criteris diferents dels que dicten els mercats.

I quin paper han de jugar els ajuntaments en aquesta conjuntura? Doncs un de molt clar que el podriem resumir en tres o quatre adjectius: propositiu, valent, compromès, proper. Cal abordar les polítiques de serveis socials des d'aquests paràmetres per aconseguir fer extendre la idea que el model de benestar social ha d'anar més enllà de les polítiques assistencialistes, de solidaritat individualitzada, de donar 'misericòrdia'. I aquest Pla d'Inclusió Social crec, sincerament, que és força agosarat en aquest sentit. Per això crec que és absolutament necessari. I perquè, a més a més, ens ajuda a trencar amb la idea que a Sant Cugat no existeixen les desigualtats socials. Ho vaig dir el dia de la presentació i crec que és just tornar-ho a repetir: és un Pla que posa unes dades sobre paper que són dures i que porten, implícitament, una dosis important d'autocrítica per part de l'equip de govern. És fàcil fer la simetria entre la duresa de les dades i que gran part de la culpa d'aquestes sigui de quí governa la ciutat. No crec que sigui del tot just i crec que fer un Pla així denota valentia.

Però paral·lelament a l'aplicació del Pla cal defensar drets socials bàsics que semblen en clar retrocés i cal acabar amb aquella sensació de moltes persones que creuen que elles són les responsables de trobar-se en la situació de precarietat en què es troben. Davant de problemes estructurals calen solucions col·lectives , i els ajuntaments tenen, tenim, un paper molt destacat en aquest treball de buscar solucions. Som l'administració més propera al ciutadà, la primera trinxera democràtica on s'adrecen aquelles persones amb problemes i tenim el deure de saber donar respostes.

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.