La importància dels estudis científics al Parc Natural de la Serra de Collserola


  • Comparteix:

raimon.roda

Raimon Roda

Director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola


Publicat: el 7/nov/22

PDF

Aquest estiu el Consorci va organitzar unes Jornades d'Estudi sobre els Sistemes Naturals del Parc Natural de la Serra de Collserola, que van oferir l'oportunitat de fer una curta i necessària aturada en el dia a dia per dedicar un temps a reflexionar i debatre.

A banda de conèixer els seguiments dels sistemes naturals de Collserola dels últims trenta anys i els resultats que s'han obtingut, les Jornades han estat el marc idoni per repensar les línies de recerca a desenvolupar tenint present tant les directrius del nou Pla Especial com l'adaptació als escenaris de canvi global.

Una de les primeres conclusions ha estat que, tot i la situació complexa del Parc, Collserola té uns valors reconeguts que cal conservar. Collserola va ser declarat Parc Natural el 2010, però abans ja gaudia d'altres figures de protecció: inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN, 1992), Xarxa Natura 2000 (2006), fins a arribar al 2021, quan es fa pública l'aprovació del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), un instrument que vol garantir la màxima protecció i conservació d'aquests sistemes naturals de vital importància per a tot l'espai metropolità.

Destaca també el reconeixement de Collserola com a laboratori i escola de recerca, pionera en projectes clau com a previsors de tendències. Els seguiments continuats al Parc han estat en bona part responsables de la creació de grans xarxes de recerca; per exemple, són precursors en el seguiment de les poblacions d'ocells a llarg termini i en el de les papallones, ara sota el paraigua d'un programa com el CBMS. Els seguiments a llarg termini són imprescindibles per poder copsar canvis i tendències de les poblacions, especialment d'aquelles espècies considerades bioindicadores (les que serveixen per diagnosticar la salut dels ecosistemes), i, de retruc, prendre el pols a certes línies de gestió.

Una altra de les conclusions ha estat que cal seguir avançant en la regeneració de paisatges oberts per millorar la biodiversitat, recuperar el sistema hídric i augmentar la resiliència als incendis i al canvi global.

Amb aquest objectiu, el Consorci assumeix els compromisos de mantenir i millorar el mosaic agroforestal, els usos i aprofitaments agropecuaris amb criteris de sostenibilitat mitjançant les àrees prioritàries per a l'agricultura, amb la comercialització i divulgació de la marca de Collserola; promoure la gestió forestal i l'economia verda; protegir dels sistemes hídrics, i afavorir la connectivitat de la serra.

RAIMON RODA és el director gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.