David Rodríguez: 'Per què no es pot fer Educació Física i aprendre alhora poesia?'


  • Comparteix:

Moltes vegades, quan fem un anàlisi exhaustiu del significat que té l'esport per a l'home, per a la societat i per a la història en general , sense adonar-nos, encara que sabem inconscientment que l'esport es mou en moltíssimes disciplines de la vida, el solem situar en un raconet sol dient: ‹‹això és esport››.

L'exemple de l'Educació Física a l'escola mostra com l'esport es veu només des de dues perspectives: la de la pràctica física del cos humà (pràctica i moviment) i l'anatòmica -científica que intenta verificar els beneficis que comporta per a la salut de la persona-. La meva pregunta és: l'esport és només això? Segons la realitat que jo veig no, ja que l'esport, des d'un paradigma epistemològic, reflecteix els fonaments de diferents àrees del coneixement: ciència, literatura, economia, sociologia, historia, lingüística, religió, ètica o estètica (art). Dintre de l'esport hi ha tot això, i és la filosofia, penso jo, l'eina, com va passar amb la Grècia Clàssica, que pot fer desenvolupar tot aquest cos intel·lectual. L'esport no és córrer i guanyar, no és només aprendre valors; l'esport té la capacitat, per la seva condició motivant per a la gent en general i pels alumnes al col·legi, d'ensenyar cultura a una escala macro, degut a que en ell mateix està la globalitat d'un coneixement universal. Molta gent es preguntarà, com pretén fer això?; la resposta no la tinc, però sí tenim els ciments d'un nou futur de l'esport. Veritablement no seria parlar de futur, sinó de passat, ja que els grecs eren els que condicionaven la pràctica esportiva a la filosofia de la vida, i hem de recordar que la filosofia és la mare de tots els coneixements possibles; seria un retrocés. Per què no es pot fer classe d'Educació Física i aprendre a la vegada poesia? per què no es pot fer ètica a una classe de jocs infantils?; sí que es pot fer, ara el que toca es crear una nova metodologia i canviar cert present esportiu que està vinculat a un mercantilisme i a un capitalisme propis de la societat de consum d'avui en dia. La filosofia de l'esport pot ser la via per començar a transformar aquesta realitat tacada d'interessos i diners.

David Rodríguez
Col·laborador de Cugat.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.