Txilum


  • Comparteix:

Portada del disc de Txilum, 'Cultura Accidental'

Portada del disc de Txilum, 'Cultura Accidental'

Aquesta setmana repassem la trajectòria de Txilum, grup santcugatenc de reggae nascut l'any 2006. Després de cinc anys i dues maquetes publicades, arriba el seu primer disc, 'Cultura Accidental'. Reggae en català, amb col·laboracions de tres artistes jamaicans, versions dub i una acurada producció són les credencials d'aquest doble CD.

El projecte de Txilum neix de la mà del cantant i guitarrista Marc Hosta i el bateria, teclista i productor Genís Trani. Ells dos gesten 'Llavor', que veu la llum l'any 2004. Aquesta primera maqueta conté col·laboracions de diversos amics, dosis importants d'humor en les lletres i, pel que fa a l'estil, tot i que té el reggae com a fil conductor, hi ha lloc per certa barreja i experimentació.

Dos anys més tard, al 2006, pren forma la banda, per portar als escenaris les cançons de 'Llavor'. La primera formació del grup la componen cinc músics, Marc Hosta a la veu i guitarra rítmica, Genís Trani a la bateria, Lucas Peire al teclat, Jordi Portales al baix i Isaac Lloses a la guitarra. Amb aquesta primera formació, Txilum queda semifinalista del concurs 'Sona 9' de l'any 2006, i aquell mateix any guanya el primer premi al concurs 'Tria la teva música'.

L'any següent, el grup edita la seva segona maqueta, 'Arrel', amb una producció més seriosa i acurada, que serà la seva targeta de presentació per donar-se a conèixer. A més, es completa la formació amb la incorporació del percussionista Martí Hosta i dues coristes, Alba Cayuela i Irina Prieto.

A continuació ve una etapa protagonitzada per força concerts. El grup actua a la 1a edició del cicle 'Mou-te', al festival 'Finos Reggae', al Mercat de Música Viva de Vic i a Barraques de Sant Cugat entre altres. Després, una de les coristes, Irina Pireto, deixa el grup.

I per últim arriba l'època de gestació del seu primer disc, 'Cultura Accidental'. El doble CD ha vist la llum de la mà de la discogràfica Reggaeland a principis de 2011, però recull una feina que ha durat dos anys. L'enregistrament de les cançons s'ha dividit en tres llocs. A Sant Cugat es van enregistrar teclats, percussions, guitarres i veus. Als estudis A-Lone Ark Muzik de Santander, amb l'ajuda del productor Roberto 'RAS' Sánchez, es van gravar baixos, bateria i vents. I per últim, a Jamaica es van enregistrar les col·laboracions de tres artistes, Malijah, Zanda P i Wayne Daniel, que aporten un punt d'autenticitat i personalitat a l'àlbum.

Un reportatge del programa 'Districte STC' de Cugat tv repassa amb imatges el procés de creació del primer disc de Txilum

Després de 'Cultura Accidental', la darrera novetat del grup és una nova cançó, titulada 'A qui la gorra li entri', un homenatge a Bob Marley amb motiu del 30è aniversari de la seva mort. La cançó es pot escoltar al següent enllaç de YouTube.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.