Dos compositors anglesos van versionar el 'Paga-li Joan' l'any 1937

La suite 'Mont Juic' de Benjamin Britten i Lennox Berkeley va recollir melodies tradicionals catalanes, entre elles l'icònic Ball del Vano i el Ram


  • Comparteix:

Una imatge del 'Paga-li Joan d'enguany' / Foto: Cugat Mèdia

Una imatge del 'Paga-li Joan d'enguany' / Foto: Cugat Mèdia

Benjamin Britten i Lennox Berkeley es van conèixer la primavera de 1936 a Barcelona. Els dos es trobaven a la ciutat per assistir al festival de música organitzat per la Societat Internacional de Música Contemporània. Van construir una amistat a tres amb l'escriptor Peter Burra que també era a Barcelona per assistir a l'esdeveniment. En un espectacle de danses populars al 'Poble espanyol', Berkeley i Britten van quedar captivats per algunes de les melodies que havien escoltat i acabat l'espectacle, a la terrassa d'un bar, les van escriure al pentagrama.

ESCOLTA-HO

Un any més tard van plasmar aquelles melodies en una obra simfònica, la suite 'Mont Juïc', dedicada a Peter Burra qui havia mort en accident aeri aquell mateix any. L'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) va programar-la al concert de temporada del passat mes d'octubre, on també es va poder escoltar la simfonia 'Del Nou Món' de Dvorak.

Precisament, als assaigs el músic Lluís Cabal es va adonar que en un moment de la suite, sonava una melodia molt familiar. Ni més ni menys que el 'Paga-li Joan', l'icònic ball santcugatenc. És un misteri per investigar qui va portar aquella melodia a l'espectacle al 'Poble espanyol', però tot fa pensar que hi va haver algun tipus de participació santcugatenca. A l'apartat 'Declaracions', al final de la pàgina, es pot escoltar el fragment després d'una gravació del 'Paga-li Joan' original.

Cabal ho ha explicat a la seva secció del 'Sant Cugat a fons', el 'Donem la nota', on també ha repassat la simfonia 'Del nou món' de Dvorak i ha comentat la participació de l'OSV en l'espectacle 'Raphael resinphónico'.




Lluís Cabal

Com passa amb la majoria de grans troballes, va ser de casualitat. El dia que ho estàvem assajant vaig sortir corrent per anar a casa i comprovar que, efectivament, era el 'Paga-li Joan'.

Paga-li Joan




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.