Franz Kafka, l'escriptor que va morir el dia del seu aniversari

El filòleg Jordi Van Campen parla de l'autor de 'Metamorfosi', que tant recomanava l'intel·lectual santcugatenc Joan Rovira


  • Comparteix:

Frank Kafka és un dels pocs autors que ha generat un adjectiu propi.  La seva influència ha fet que el terme kafkià s'apliqui a situacions socials angoixants i grotesques.

Frank Kafka és un dels pocs autors que ha generat un adjectiu propi. La seva influència ha fet que el terme kafkià s'apliqui a situacions socials angoixants i grotesques.

El filòsof i professor santcugatenc de la UAB Joan Rovira va morir dissabte passat amb 79 anys, però amb ell no han marxat totes les lectures i autors que recomanava, entre ells Franz Kafka. El col·laborador habitual en literatura del magazín Sant Cugat a Fons, Jordi Van Campen, ha homenatjat les dues personalitats.

ESCOLTA-HO

Kafka va néixer a Praga el 1883 i, per aquest motiu, és un símbol d'aquesta ciutat. És un dels pocs autors que, en diferents llengües, ha creat adjectiu propi, com és 'kafkià', que es refereix a una situació complicada, angoixant i nova. En una Europa en declivi, la seva vida personal i familiar va ser molt desastrosa, també el seu final quan l'escriptor va morir el dia del seu aniversari.

L'escriptor de la gran obra literària 'Metamorfosi' va obrir la porta a la modernitat amb les seves obres, que ja avançaven l'angoixa de l'Europa del segle XX. Kafka també va ser contista; un dels contes més rellevants de la seva trajectòria és 'Talp', un relat que parla de la necessitat humana d'escapar de la realitat alhora que són presoners d'ella.

Qui també parla de realitats paral·leles és Quim Monzó, transformador de la 'Metamorfosi' original. Es tracta de 'Gregor' que, de manera inversa a la primerenca, serà l'escarbat qui de sobte es llevarà dins del cos d'un jove adolescent. La influència de Kafka en altres catalans no només és notòria en Monzó sinó en molts altres.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.