El rugbi, el gran antídot de Rodrigo Marcos contra l'espina bífida

El jugador del Rugby Sant Cugat, de només 8 anys, gaudeix d'aquest esport superant obstacles en el seu dia a dia


  • Comparteix:

Rodrigo Marcos té 8 anys, va nèixer amb l'espina bífida i és jugador del Club Rugby Sant Cugat. Una ecografia a la setmana 20 de l'embaràs va detectar que patia aquest defecte congènit i al cap de pocs dies va ser intervingut convertint-se en l'operació número 23 que es feia a tot al món d'aquesta patologia. Mesos després naixia el Rodrigo, que pateix una paràlisi de les cames (del genoll cap a baix) perquè no té múscul, a més d'una incontinència urinària, que necessita ser sondat cada tres hores; i una hidrocefàlia (dificultat d'aprenentatge en alguns conceptes com els matemàtics). El rugbi, però, l'ha ajudat a millorar coordinativament. Tot i els entrebancs, la família del Rodrigo gaudeix de la seva implicació esportiva i social amb el rugbi, però lamenta la falta d'investigació científica i d'escoles inclusives amb aquest tipus de patologia. Cugat Mèdia s'ha endinsat dins de l'equip sub 8 del Rugby Sant Cugat per conèixer el seu dia a dia amb el conjunt blau-i-negre.

Una patologia, sense directrius

L'espina bífida és una gran desconeguda i hi ha molt poca investigació. Aquest fet fa que les famílies que pateixen aquest defecte congènit s'hagi organitzat en un xat català d'una trentena de participants i a nivell estatal d'uns 190. "En aquest canal de WhatsApp comentem les diferents situacions que ens trobem i són experiències per a la resta de famílies", ha explicat Laura Sánchez, mare del Rodrigo. "Els metges van a remolc de les nostres experiències", sentencia Sánchez.

També parla de les dificultats que s'han trobat a nivell educatiu. "No hi ha escoles per aquests infants d'espina bífida i a l'escola Thau hi ha un professor que ens ajuda amb els sondatges per bona voluntat", ha ressaltat Sánchez. El Rodrigo cursa 3r de Primària i té una vàlvula al cervell que li dificulta en alguns casos l'aprenentatge sobretot el càlcul matemàtic o d'altres raonaments.

El Vall d'Hebron, amb unitat d'espina bífida

L'hospital barceloní té una unitat amb un metge digestiu, un uròleg, un neurocirurgià i un rehabilitador, que són els especialistes que intervenen en tot aquest procés per als pacients d'espina bífida.

El rugbi, passió familiar

El Rodrigo Marcos viu amb passió el rugbi i des dels cinc anys que el practica en una família molt apassionada on el pare és exjugador i entrenador d'un dels equips del planter santcugatenc. La mare fa de delegada d'un altre conjunt i aquest esport ajuda molt el Rodrigo amb la seva integració esportiva i social. Tots els jugadors li tenen una gran estima i a més ell aporta molt a l'equip.

El seu entrenador és Claudio Sánchez, que també és anestesista a la Vall d'Hebron, ressalta que "el Marcos és un exemple de superació i que té un alt grau d'autoexigència".

El Rodrigo Marcos expressa un gran somriure a cada exercici i es mostra molt feliç de practicar aquest esport al Rugby Sant Cugat.






Laura Sánchez

Cal investigar més. És una malaltia molt desconeguda.

Rodrigo Marcos

M'agrada molt jugar a rugbi. Em va bé per quan estic empipat.

Claudio Sánchez

Nosaltres exigim al Roridgo. A vegades més que a la resta de companys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.