L'Arxiu Nacional de Catalunya acull els documents secrets dels Papes Borja


Temes relacionats

Sans i Travé: 'És inexplicable el desinterès pels documents dels Papes Borja' (10/jun/14)


  • Comparteix:

Captura de pantalla del web de l'Institut d'Estudis Borgians / Foto: ACN

Captura de pantalla del web de l'Institut d'Estudis Borgians / Foto: ACN

L'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), ubicat a Sant Cugat, és la nova destinació dels documents secrets dels Papes Borja que custodiava l'Institut d'Estudis Borgians a València des de 2007. Ho ha anunciat aquest dilluns el secretari d'aquesta institució, Eliseu Climent, que ha explicat que el motiu del trasllat dels més de dos milions i mig de documents, provinents de l'Arxiu Secret del Vaticà i corresponents als papats dels valencians Aleixandre VI i Calixt III, és el reiterat desinterès de les institucions del País Valencià.

Els documents es troben a l'Arxiu Nacional de Catalunya des del 3 d'abril, segons han confirmat des del mateix arxiu a Cugat.cat, que els custodiarà en dipòsit i cedits per l'Institut d'Estudis Borgians, que continuarà mantenint la seva seu a València. La inversió en el finançament d'aquests estudis és d'uns 20.000 euros anuals, segons ha explicat Climent en roda de premsa.

El secretari de l'Institut d'Estudis Borgians ha reconegut que després de molts anys de 'decepcions i manca de diàleg' l'espurna que ha provocat que els documents finalment marxin del País Valencià ha estat la retirada de l'escultura '25 d'abril de 1707' a Gandia després de moltes peticions i en contra de la voluntat del mateix artista, Antoni Miró.

Climent ha dit al respecte que 'un alcalde per al qual no és prioritari el fons borgià en una ciutat borgiana que té el Palau dels Borja però en canvi és prioritari intentar desfer el símbols d'aquest país ens ha impulsat a què traslladarem definitivament els arxius'. L'editor i activista cultural ha lamentat que els ciutadans de Gandia i del País Valencià estiguin privats d'aquests fons i ha manifestat el seu dolor per l'actitud dels governants i les institucions.

Eliseu Climent ha fet una cronologia de la creació de l'Institut Internacional d'Estudis Borgians, l'any 2000, i dels problemes amb les institucions valencianes. Climent ha explicat que s'han adreçat en diverses ocasions a la Generalitat Valenciana, a la Diputació de València, Diputació de Castelló, Diputació d'Alacant, Ajuntament de València, Ajuntament de Xàtiva, Ajuntament de Gandia, la Fundació CAM i la Fundació Bancaixa. La resposta per part de les institucions ha estat en la majoria d'ocasions nul·la i en altres s'ha assenyalat que no era una qüestió prioritària.

Així mateix, Climent ha explicat que en els diversos actes de presentació de la documentació, amb participació de representats dels governs de l'Antiga Corona d'Aragó, els governs valencians sempre han estat absents per voluntat pròpia, tot i ser convidats per l'Institut d'Estudis Borgians.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.