El CRBMC restaura el Retaule Major de Santa Maria d'Arenys de Mar


  • Comparteix:

Una imatge dels treballs de restauració / Foto: Departament de Cultura

Una imatge dels treballs de restauració / Foto: Departament de Cultura

El Centre de Restauració de Béns Mobles, ubicat a Valldoreix, ha acabat la restauració del Retaule Major de Santa Maria d'Arenys de Mar, una de les obres barroques més importants de Catalunya. És la primera vegada que aquesta peça afronta un projecte integral de conservació i restauració, que s'ha dividit en dues fases: una primera de neteja superficial i una segona de retirada de repintades i vernissos envellits. L'obra s'atribueix a l'escultor vigatà Pau Costa, tot i que la dauradura i la policromia del retaule són obra d'Erasme Vinyals.

L'estat de conservació del retaule està marcat per les diverses intervencions que s'hi han fet els darrers anys. Durant la Guerra Civil, la peça va patir desperfectes importants en diverses escultures que es van anar substituint per peces noves durant l'últim quart del segle XX. Són substitucions d'escultors i artistes diferents i reflecteixen la diferència de qualitat amb la part original. Durant aquesta època també s'hauria fet una capa de pintura a l'oli sobre les carnacions per igualar el to de les escultures noves amb les originals.

Una vegada acabades les dues fases, s'ha eliminat tot el cablejat elèctric i els focus de l'antiga il·luminació, que es trobaven instal·lats per tot el retaule i posaven en perill la seva conservació. Al seu lloc, s'hi ha col·locat una il·luminació externa, especial per a aquest tipus de patrimoni.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.