Una mostra de la Canals Galeria d'Art reivindica el protagonisme de la dona en l'art del segle XX

L'exposició inclou setze peces de creadores catalanes de primer nivell com Amèlia Riera o Maria Assumpció Raventós


  • Comparteix:

La mostra es pot veure a la Canals Galeria d'Art, al carrer Orient de Sant Cugat / Foto: ACN

La mostra es pot veure a la Canals Galeria d'Art, al carrer Orient de Sant Cugat / Foto: ACN

Una exposició de la Canals Galeria d'Art reivindica el protagonisme de la dona en l'art del segle XX. La proposta pretén incidir en la lluita contra el masclisme i donar visibilitat a la creativitat femenina. Inclou un recull de setze obres d'artistes tan destacades com Amèlia Riera o Maria Assumció Raventós, que al llarg dels anys han passat per l'espai santcugatenc. 'A Catalunya ja tenim noms reconeguts a nivell internacional, i creiem que cal posar en valor d'altres que també poden estar a dalt de tot', comenta Josep Canals, director de la galeria. La mostra, que s'anomena 'La dona en l'Art', s'ha inaugurat aquesta setmana i també es pot visitar de forma virtual a la pàgina web de la sala i a través de les xarxes socials.

L'exposició La Dona en l'Art s'emmarca en la voluntat de la Canals Galeria d'Art de dedicar tot el 2020 a 'redescobrir' la dona artista. En una entrevista amb l'ACN, el director de l'espai, Josep Canals, ha assegura que la idea va en la línia de l'aposta que grans museus de l'Estat i d'Europa han fet per posar en relleu la figura de les creadores femenines.

'La irrupció de noms propis femenins i el canvi d'actitud enfront de l'art fet, propicia que enguany se succeeixin diversos monogràfics de dones', apunta Canals, que considera que és una tendència a l'alça impulsada des de diversos fronts, el primer dels quals, el clamor popular.

Des del seu punt de vista, aquest any ha de servir per sensibilitzar des de l'art la lluita contra el masclisme i donar visibilitat a la creativitat femenina. Recorda que malgrat que el 70% dels llicenciats són dones, 'hi ha poca representació femenina en museus i galeries'.

El galerista assegura que al llarg de la seva història Catalunya ha tingut 'moltes dones importants a les quals no se'ls ha reconegut prou el seu protagonisme'. Defensa que cal 'posar a dalt de tot' algunes d'aquestes figures que són 'representatives del que ha donat Catalunya en el segle XX'.

L'exposició col·lectiva mostra peces d'autores tan conegudes com Amèlia Riera o Maria Assumpció Raventós, però també recull una de les obres amb forta càrrega espiritual de Carmen Anzano; apropa el món oníric creat per Francisca Blázquez; la degradació de la natura de Romy Castro; els gravats sobre ferro de Neurs Colet; les lluminoses formes arquitectòniques de Lourdes Fosa; els paisatges idíl·lics de Contxa Ibáñez, l'asimetria de Patricia Lohan; els subtils bodegons de Carme Miquel; les estructures de fusta d'Eulàlia Moral; l'explosió de color de Conxa Sisquella; l'expressionisme de Rosa Nicolàs o la petjada de Teresa Farrés, que va ser la primera pedagoga de Sant Cugat.

La mostra s'ha inaugurat aquesta setmana a l'espai físic però també de forma virtual. 'Hem modernitzat la pàgina web i estem treballant per oferir informació sobre les nostres exposicions en tres dimensions', explica Canals.

A banda, s'ha limitat l'aforament i s'han introduït mesures de seguretat i higiene: 'Disposem de gel hidroalcohòlic i demanem als visitants que es treguin les sabates abans d'entrar', explica. Canals considera que després d'aquest 'virus que ha parat el món' naixerà un estil que 'donarà fe del canvi que s'ha produït a nivell planetari'.


Josep Canals

Aquesta exposició s'ha fet pensant en la dona, a la dona artista. Durant el segle XX hem tingut moltes dones importants i no se'ls ha donat la importància que calia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.