Els deures ètics en un context d'emergència: el cicle 'Enraonar' tornarà a fer reflexionar Sant Cugat

Les cinc conferències del cicle tindran lloc a la Casa Aymat i es podran seguir en directe a través de Cugat Mèdia


Temes relacionats

El tercer trimestre del cicle 'Enraonar' queda ajornat a l'octubre i incorporarà al debat la crisi del coronavirus (16/abr/20)


  • Comparteix:

Imatge de la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la presentació / Foto: Cugat Mèdia

Torna el cicle 'Enraonar' per reflexionar sobre els drets i, sobretot, els deures que té la ciutadania pel que fa a l'ètica. La Casa Aymat acollirà cinc conferències que giraran al voltant del concepte de l'emergència i que volen posar sobre la taula unes temàtiques que, en un context de crisi que pot anar molt més enllà de la situació actual, adquireixen una especial rellevància. Totes les xerrades, que tindran lloc tots els dilluns des del 26 d'octubre i fins el 23 de novembre a les set de la tarda, tindran una durada de 90 minuts i es podran seguir en directe a través de Cugat Mèdia i del canal de Youtube de l'Ajuntament. Per assistir-hi presencialment, cal inscriure's prèviament a la web dels centres culturals.

Durant la presentació, la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha posat en valor les característiques del cicle i les xifres d'assistència que ha assolit durant les dues edicions anteriors. Unes 700 persones han passat per les xerrades fetes durant la tardor i l'hivern de l'any passat, el que demostra, segons Madrona, que "Sant Cugat reclamava un espai com aquest".

Un dels objectius del cicle és acostar la universitat a la ciutadania, a través de la col·laboració del departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El doctor en aquesta matèria i cocoordinador del cicle, Daniel Gamper, alerta que l'emergència "hi era, hi és i hi serà" i que les xerrades volen posar en evidència la invisibilitat de moltes d'aquestes "situacions dramàtiques". Segons Gamper, que serà el responsable de la segona xerrada del cicle titulada 'El dret a obeir la pròpia consciència' en l'ètica els drets no es poden separar mai dels deures que té cada individu cap a aquestes qüestions.

I en aquest mateix sentit s'ha expressat l'altra coordinadora del cicle, la catedràtica emèrita de Filosofia moral i política i santcugatenca Victòria Camps, que ha apel·lat a canviar la concepció "independent i autònoma" de l'ésser humà perquè, assegura, som "relacionals" i "interdependents". Camps també farà una de les conferències del cicle, el 16 de novembre, relacionada amb les cures, una tasca associada a les dones "menystinguda" i "invisibilitzada" que, en el context actual de pandèmia, ha ressorgit més que mai.

Conferències
  • 26 d'octubre. 'Ètica ecològica i ètica animal', per Marta Tafalla.
  • 2 de novembre. 'El dret a obeir la pròpia consciència', per Daniel Gamper.
  • 'Salus populi suprema lex', per Oriol Farrés.
  • 16 de novembre. 'El deure de tenir cura', per Victòria Camps.
  • 23 de novembre. 'El dret a la fraternitat' per Àngel Puyol.


  • Taller de lectura
    El taller de lectura té l'objectiu de preparar temàticament les sessions del cicle. Tindrà lloc els dijous, de dos quarts de sis de la tarda a les set, i està coordinat per la doctora en Filosofia Begonya Saez Tajafuerce.






    Esther Madrona

    Salta a la vista que era necessari tenir un espai per a la reflexió social, política i filosòfica, perquè en les dues anteriors edicions hi van passar unes 700 persones.

    Daniel Gamper

    Estem molt contents que es pugui, malgrat tot, fer. Jo crec que Sant Cugat fa bé de mantenir l'activitat cultural. Tractarem una sèrie de temes que són rellevants de per si, però que ara han adquirit especial importància.

    Victòria Camps

    L'ètica tracta, sobretot, de deures. Si tenim uns drets, també tenim unes obligacions a complir. Hem intentat seleccionar aquelles qüestions que ens semblen que avui són més emergents i interessants.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.