Yolanda Aixelà: 'Les dones de la Guinea Espanyola del segle XIX van trencar amb tots els estereotips'

L'antropòloga ha presentat a Sant Cugat la novel·la 'Africanas en África y Europa (1850-1996)'


  • Comparteix:

Yolanda Aixelà amb el periodista Jordi Pascual / Foto: Unipau

Yolanda Aixelà amb el periodista Jordi Pascual / Foto: Unipau

Sovint quan es pensa en dones africanes del segle XIX venen a la ment imatges estereotipades relacionades amb la pobresa o la inferioritat, però aquesta concepció no és del tot certa. Un exemple que trenca el tòpic és el de les krió ferrandines, una comunitat de dones a la Guinea Espanyola. Tot plegat ho posa en relleu l'antropòloga Yolanda Aixelà en la novel·la 'Africanas en África y Europa (1850-1996)', que ha presentat aquest dimecres a la Casa de Cultura en la primera ponència de les Nits Temàtiques organitzades per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau).

Aixelà ha estudiat aquest grup a partir de la figura d'Amelia Barleycorn de Vivour, la persona més rica de la Guinea Espanyola de finals del segle XIX gràcies als cultius de cacau i oli de palma que posseïa. En el llibre fa un minuciós estudi sobre la vida d'aquestes dones que van relacionar-se amb l'elit catalana de finals de segle XIX.

"Aquesta comunitat estava formada per dones molt riques i cultes que dominaven idiomes com l'anglès, el francès i l'alemany i que vivien envoltades de luxes", ha explicat l'antropòloga. També ha destacat el fort lligam que van crear amb la burgesia catalana gràcies als recurrents viatges que feien a Barcelona, sobretot durant l'últim terç del segle XIX fins a finals del segle XX.

Aixelà ha convidat a reflexionar sobre la valentia d'Amelia Barleycorn de Vivour, que es va atrevir a guanyar un recurs contra l'Estat espanyol perquè no se li reconeixia el matrimoni amb el seu marit.




Yolanda Aixelà

Descobrir aquesta relació entre catalans i ferrandins és molt potent. Trenca estereotips i mostra una història d'apoderament d'aquesta colónia.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.