La santcugatenca Mariona Espuny participa en el Youth America Grand Prix

La ballarina estudia a l'escola de música i dansa Fusió des que té tres anys


  • Comparteix:

Mariona Espuny ballant en el Youth America Grand Prix / Foto: LKstudio

Mariona Espuny ballant en el Youth America Grand Prix / Foto: LKstudio

El Teatre-Auditori ha acollit, un any més, una de les semifinals del Youth America Grand Prix (YAGP), una de les competicions de ballet clàssic i contemporani per a estudiants més importants del món. I una concursant que ha tingut aquesta semifinal molt a prop de casa ha estat la santcugatenca Mariona Espuny. La Mariona té 12 anys, estudia a l'escola de música i dansa Fusió i, entre classes magistrals i preparatius, ha atès els micròfons de Cugat Mèdia per explicar com està vivint aquesta experiència.

D'entrada, la ballarina explica que ha fet les proves de clàssic i neoclàssic. A clàssic ha interpretat Nikya, que és el personatge principal de 'La Bayadère', fent una de les seves variacions. I en la categoria de neoclàssic, ha ballat una peça que li va muntar el coreògraf Williams Castro. Quan era més petita, comenta que havia fet hip-hop, però que ara la dansa clàssica i neoclàssica són la seva especialitat. A banda, també fa dansa contemporània. Si se li demana què suposa per a ella participar en el YAGP, ho descriu com a "molt emocionant". "Perquè per entrar has de presentar algunes fotografies i vídeos. Aleshores, si t'agafen, ja és molt. I passant totes les proves, pots aprendre molt amb les classes magistrals", assegura.

Els guanyadors de la competició podran accedir a beques per entrar a les millors acadèmies de dansa del món. Això també fa que aquesta competició sigui tan extraordinària per a la Mariona, perquè "al final, si pots guanyar una beca, és molt important", apunta.

Igualment, la santcugatenca havia de presentar-se al YAGP de l'any que ve. "Però ja han vist que estic ben preparada i han decidit presentar-m'hi enguany", aclareix. D'aquesta manera, en el concurs ha fet palès com ha anat treballant des de fa anys, ja que la variació del clàssic, l'ha estat preparant des de principi de curs; i la de neoclàssic, la va acabar divendres passat. "No he tingut molt de temps", conclou la jove.

De fet, Mariona balla des que té tres anys. La seva àvia era la Pilar Roig, que va fundar l'Escola Fusió. I tot i que no la va conèixer, la Mariona creu que la passió per la dansa li ve d'ella. Quan li preguntem si té intenció de dedicar-s'hi professionalment, assegura que ha passat per diferents fases. "Quan era més petita, ho feia per diversió. Després, hi va haver un moment que m'avorria una mica, però ara ja m'hi vull dedicar professionalment. Des de fa dos anys, que és quan ho vaig començar a fer millor", puntualitza.

A banda de ballar, la Mariona fa 1r d'ESO a l'Escola Avenç, i comenta que "a vegades és difícil combinar la dansa amb els estudis". Al capdavall, va a l'escola de dansa cada dia excepte els diumenges i, per tant, gairebé no té temps lliure. "És ballar i estudiar", remarca.

El YAGP compta enguany amb la participació de 450 aspirants de 25 països. Sobre això, la Mariona explica que ha coincidit amb una ballarina coreana fent una classe, i que gràcies a això s'han pogut conèixer i parlar. A més, s'ha trobat amb una noia de Madrid que havia conegut en un altre concurs, de manera que ara s'han tornat a veure. I a banda de les competicions, hi ha classes magistrals a l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels. La santcugatenca ha anat a unes quantes sessions, afirmant que "són molt maques perquè coneixes a molts professors que són importants". "No és que vingui qualsevol professor a fer-te una classe. Són persones que en saben i que són d'escoles molt prestigioses. I és guai perquè pots estar amb altra gent fent classe i aprens també de tot el que et diuen", afegeix.

Amb tot plegat, Mariona destaca l'acompanyament i formació que ha rebut per part de l'Escola Fusió. Parla de la Laura López i de la María José Protasio, que són les professores del centre que han estat amb ella des que és petita. A més, l'any passat va estar amb el professor Zoran Markovic, que li va ensenyar aspectes tècnics, i el coreògraf Williams Castro, que va anar a Fusió per ajudar i preparar bé un grup d'alumnes que destacaven especialment.

Un cop ha acabat la competició, s'ha sabut que la Mariona ha entrat dins del top 12 de les 130 participants de la categoria júnior.

Hi ha dos santcugatencs més que han participat en el YAGP: l'Àlex Rodés i el Màrius Roca. L'Àlex ha quedat tercer en la categoria contemporània, i el Màrius ha quedat en la primera posició de la divisió júnior de la categoria clàssica.


Mariona Espuny

Vaig passar per diverses fases. Quan era més petita, era per diversió. Després hi va haver un moment que m'avorria una mica. Però ara ja m'hi vull dedicar professionalment. Des de fa dos anys o així, que vaig començar a fer-ho millor.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.