Miró va crear el seu primer tapís a Sant Cugat

La Fundació Miró i La Caixa estrenen un documental sobre la faceta de Miró com a tapissaire


  • Comparteix:

Imatge de la reproducció del tapís que Miró va elaborar per a La Caixa / Foto: ACN - Pau Cortina

Imatge de la reproducció del tapís que Miró va elaborar per a La Caixa / Foto: ACN - Pau Cortina

La Fundació Miró i la Fundació La Caixa s'han unit per elaborar un documental a fi de visibilitzar la faceta com a tapissaire de l'artista català Joan Miró. 'Los tapices de Miró. Del hilo al mundo' és una peça audiovisual que ja es pot veure a la plataforma de continguts digitals CaixaForum+. La idea va sorgir arran de la restauració oberta al públic que es va fer del tapís que va crear Miró per a l'entitat bancària, d'on va sorgir el famós logotip de La Caixa, i de la seva posterior exposició a Barcelona. Ara aquesta exposició es pot veure al Caixaforum de Madrid.


Imatge del llibre 'Royo i Miró a Sant Cugat'

Imatge del llibre 'Royo i Miró a Sant Cugat' / Foto: Josep Canals - 1993

Miró va iniciar la seva trajectòria en l'art tèxtil a Sant Cugat, on juntament amb altres artistes de renom com Josep Grau-Garriga, Josep Royo o Carles Delclaux, va passar per la Casa Aymat i l'Escola Catalana del Tapís, nascuda a mitjans de la dècada dels 50. Tot i això, la influència que va tenir el municipi en l'artista no queda reflectida en el documental, un aspecte que el galerista santcugatenc Josep Canals atribueix al "desinterès" que sembla que hi ha per part de l'administració local: "Si tenim tapís modern a l'Estat espanyol és gràcies a Sant Cugat, però és normal que les institucions no ens nomenin si des de l'Ajuntament no es promou aquesta vena artística", lamenta Canals.

Imatge del llibre 'Royo i Miró a Sant Cugat'

Imatge del llibre 'Royo i Miró a Sant Cugat' / Foto: Josep Canals - 1993

Miró va elaborar el seu primer tapís, 'Tarragona', a la Casa Aymat de Sant Cugat juntament amb Josep Royo, un dels artistes que apareix al documental per la seva implicació amb l'Escola Catalana del Tapís i pel vincle que va tenir amb Miró. Davant d'aquesta situació, Canals lamenta que no s'aprofiti l'experiència d'aquest artista viu per visibilitzar la importància de Sant Cugat com a localitat clau per a la renovació de l'art tèxtil a l'Estat espanyol i fa una crida a l'administració local perquè se'n faci més "ressò".


Josep Canals

Si tenim tapís modern en aquest país és gràcies a Sant Cugat. Però si ningú ho diu, quan es parla del tapís tothom ho fa segons la seva versió. A l'Estat Espanyol no hi hauria renovació del tapís sense la nostra ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.