L'Ajuntament anuncia 'ajustos molt importants' per revertir el forat de 25 milions d'euros

Sota la tutela de la Generalitat, l'equip de govern aplica un pla de sanejament amb retallades, però sense apujar la pressió fiscal


  • Comparteix:

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, durant la presentació de les dades / Foto: Cugat Mèdia

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, durant la presentació de les dades / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament de Sant Cugat projecta tancar el 2023 amb 'les pitjors xifres de la història'. Així ho ha afirmat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, en una roda de premsa per explicar el futur econòmic del consistori. L'equip de govern xifra en més de 25 milions d'euros el dèficit generat aquest any i en un -4,49% l'estalvi brut. Una situació que, unit amb els més de 9 milions de dèficit del 2022 i un estalvi brut també en negatiu (-2,13%), ha portat l'Ajuntament a estar tutelat per la Generalitat i aplicar un pla de sanejament que implicarà 'ajustos molt importants'. Sense concretar l'impacte d'aquest pla, Brugarolas ha assegurat que es mantindran les obligacions, la despesa social i el compromís amb les entitats sense apujar impostos, però ha parlat de 'repensar serveis i activitats' i de 'prendre decisions valentes'.





L'origen d'aquesta situació financera

En els últims dos exercicis, l'administració local ha gastat més del que ha ingressat. És a dir, la despesa s'ha incrementat de manera significativa alhora que els ingressos municipals han caigut, principalment en aplicació dels canvis en les plusvàlues. En xifres, ha concretat el primer tinent d'alcaldia, entre el 2020 i el 2023, els ingressos corrents han minvat un 0,3% respecte als quatre anys anteriors, mentre que les despeses corrents han augmentat un 15%. Un desajust que no està recollit en el pressupost municipal, prorrogat des del 2022, i que per al tancament d'aquest any genera un saldo negatiu de més de 5 milions d'euros.



Això implica que l'estalvi brut (la diferència entre els ingressos corrents i les despeses corrents) serà de nou negatiu (-4,49%), com ja ho va ser el 2022 (-2,13%), fet que condiciona la capacitat d'inversió de l'Ajuntament. A més, la liquidació dels comptes també portarà una altra gran desviació en les transferències de capital, especialment per l'endarreriment en diverses inversions. Tot plegat, deixa l'Ajuntament amb una necessitat de finançament de 25,5 milions d'euros i l'obligació de fer-hi front amb un pla de sanejament.

I és que la situació financera actual té pocs precedents. Des del 2013, el consistori sempre ha generat superàvit, tret del 2016 que el pagament de la sentència del Turó de Can Mates va comportar també un dèficit de poc més de set milions d'euros. A més, en l'última dècada, el seu estalvi brut sempre s'ha situat per sobre del 12%.



Pel que fa al deute viu, el consistori calcula tancar l'any amb 79,4 milions d'euros, només un 2,7% més alt que en 2019, per la impossibilitat legal de concertar noves operacions en el marc del pla de sanejament que tutela la Generalitat.

"És una situació dura i inèdita que cal revertir", ha afirmat Brugarolas, qui ha recordat que aquest "forat" era previsible i s'havia advertit a l'anterior responsable d'Economia, Pere Soler. Això sí, ha volgut evitar els retrets cap al govern anterior i ha assegurat que volen "mirar endavant per revertir-lo".

Conseqüències de la situació econòmica

El primer tinent d'alcaldia ha advertit que la situació financera tindrà "conseqüències que inevitablement patirà la ciutadania". Brugarolas ha avançat que l'Ajuntament ja treballa en un pla amb mesures correctores que, entre altres aspectes, obligarà a replantejar serveis i despeses. Això sí, s'ha compromès a no apujar la pressió fiscal i mantenir el compromís amb la despesa social, les obligacions i les entitats.

"Revisarem tot el que no siguin obligacions", ha afirmat el responsable d'Economia, qui ha posat com a exemple les activitats de Nadal, el centre d'emprenedoria del Mira-sol Centre o l'equilibri en les bonificacions fiscals, sense que això impliqui una major pressió per als ciutadans. Preguntat per Cugat Mèdia, Brugarolas ha descartat, en canvi, afectacions en el conveni actual amb l'EMD de Valldoreix.

De cara al 2024, en el marc del pla de sanejament, les úniques inversions possibles seran les que provinguin dels pressupostos precedents i no es podran consignar altres de noves, tret que provinguin de baixes pressupostàries. Tampoc no es podrà recórrer a l'endeutament per reforçar el pressupost d'inversió.

A l'espera de la concreció de les retallades i la seva afectació en el pla de mandat, l'equip de govern assegura que una de les primeres accions serà implantar mesures de transparència i control com l'adopció del sistema europeu de comptes (SEC). Se suma a altres accions com la recuperació de la figura del gerent, l'eliminació dels reconeixements extrajudicials de crèdit i la planificació estratègica de la despesa, entre altres.

La intenció de l'equip de govern és tenir endreçada la situació entre el 2024 i el 2025.

CONSULTA AQUÍ TOTES LES DADES ECONÒMIQUES





Carles Brugarolas

Estem en una situació dura, inèdita en aquesta administració, que cal revertir i que el principal factor és la caiguda de l'ingrés per les plusvàlues, però també per la no adaptació del ritme de despesa. Arran del tancament en negatiu, aquest ajuntament es troba en situació de pla de sanejament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.