'Quina juerga', l'última 'baula perduda' de l'obra escrita de Dolors Renau

L'Ateneu ha acollit una presentació del poemari il·lustrat que ha esdevingut un homenatge emotiu


  • Comparteix:

Un moment de la presentació del llibre / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Un moment de la presentació del llibre / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Maria Dolors Renau va ser psicòloga, pedagoga, política, escriptora i activista social. Si li pregunten als seus fills, Oriol i Berta, va ser 'socialista, feminista i mare', però no necessàriament en aquest ordre. Ho han dit aquest dissabte, emocionats, en un acte a l'Ateneu on s'ha presentat el poemari il·lustrat 'Quina juerga', un recull que inclou l'última 'baula perduda' de la santcugatenca, pel que fa a la seva obra escrita, notablement extensa. Es tracta d'una publicació multimèdia, que aglutina no només els textos, sinó també fotografies, pintures, cançons dels poemes i més. La trobada ha aplegat un centenar de persones, des de familiars i amics fins a companys del PSC, així com l'alcalde, Josep Maria Vallès.

L'obra poètica de Renau havia estat desconeguda fins i tot per a la seva família. La troballa i publicació d'aquests textos han permès als fills conèixer una nova dimensió de la seva mare. En una conversa dalt de l'escenari, tant Oriol com Berta han admès que no van ser conscients de la magnitud de la figura de Dolors Renau fins que aquesta no va morir, l'any 2019. El seu fill Oriol ha posat en relleu "el preu que va pagar per la llibertat" amb què va viure i va exercir el seu activisme polític: "La solitut, el batallar constantment, la culpabilitat", ha enumerat com a exemples.

Els fills de Dolors Renau, Oriol i Berta, conversen amb la periodista Laura Pou

Els fills de Dolors Renau, Oriol i Berta, conversen amb la periodista Laura Pou / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


L'acte de presentació del llibre ha aplegat, entre d'altres, els regidors del PSC a l'Ajuntament, Elena Vila, José Gallardo i Pilar Gorina; els exportaveus socialistes Pere Soler i Jordi Menéndez, així com membres de partits polítics d'altres formacions. Entre elles, l'alcalde, Josep Maria Vallès, que ha qualificat Renau de "dona extraordinària" i d'haver estat capaç d'empènyer la gent a "ser valents i experimentar la vida en plenitud malgrat les pors".

Una vida dedicada a la lluita feminista i a l'educació

Maria Dolors Renau i Manén (Barcelona, 1936 - Sant Cugat, 2019) va dedicar tota la vida a la lluita feminista. Com a presidenta de la Internacional Socialista de Dones va expressar la necessitat de 'feminitzar la política i els partits perquè puguin complir la seva funció social i posar en marxa projectes de majories'.

Va ser la fundadora de l'escola d'educadores socials Flor de Maig, directora general de Protecció Jurídica al Ministeri de Justícia i comissionada de Presidència a les xarxes internacionals d'Igualtat i Ciutadania.

La seva incansable lluita pels drets civils i de la dona ha portat Maria Dolors Renau a rebre diversos premis i condecoracions. Un d'ells, dels més destacats, la Creu de Sant Jordi, l'any 2011.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.