'Pere Formiguera. La pulsió': la mostra d'un fotògraf lliure i creatiu que va trencar els cànons clàssics

El MNAC acull fins al 21 d'abril l'exposició del santcugatenc Pere Formiguera basada en un fons de 4.000 fotografies


  • Comparteix:

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acull fins al 21 d'abril una exposició amb una selecció d'un fons de més de 4.000 imatges del fotògraf santcugatenc Pere Formiguera. La mostra 'Pere Formiguera. La pulsió' recull una selecció de 9 de les 35 sèries de l'artista. El recorregut se centra en les primeres dècades de treball, entre els anys 70 i 80, on va fer una tasca fotogràfica molt abundant i va exposar molt, tot i que es tracta d'un període que fins ara s'havia donat a conèixer poc. Tot plegat és el resultat d'una tasca de documentació i restauració per part del MNAC després de la cessió d'aquest material que la família de Formiguera va fer el 2017.



La comissària de l'exposició, Roser Cambray, explica que coneixien "bastant bé" l'obra de Pere Formiguera perquè era un artista que havia estat vinculat al MNAC des que el museu va crear el departament de fotografia el 1995 i ell es va convertir en assessor personal de l'àrea. "El Pere era una persona molt estimada per aquesta casa", recorda Cambray, que afegeix que "va ser algú que era molt present i ja fa uns anys se li va fer una exposició d'un treball preciós que es deia 'Ulls clucs' i, d'alguna manera, el teníem molt present". Tot i això, la comissària posa en valor el fet d'haver pogut estudiar amb deteniment la seva obra i ressalta que "quan pots observar la magnitud d'un fons de 4.000 fotografies, detectes coses que potser no les tenies tan conegudes".

Una mostra de les sèries fotogràfiques que es poden veure a l'exposició 'Pere Formiguera. La pulsió'

Una mostra de les sèries fotogràfiques que es poden veure a l'exposició 'Pere Formiguera. La pulsió' / Foto: Cugat Mèdia


El treball de Pere Formiguera

"Pere Formiguera tenia una manera de treballar molt personal, amb una visió de la fotografia molt lliure i creativa. Ell deixava per escrit que li agradava molt el tachisme i autors com Jackson Pollock i l'expressionisme americà, i tot això ho veus reflectit en la seva manera de treballar. Fa unes fotografies que són molt físiques, que les ratlla, les pinta... i això penso que defineix bastant una manera de fer", explica Cambray.

Entre les peces més destacades i, potser més conegudes de l'artista, a l'exposició hi ha 'Cronos', un dels treballs més prolongats en el temps en la trajectòria artística de Formiguera. Al MNAC es pot veure una mostra d'aquesta sèrie, la que apareix el seu germà Santi, que es compon de retrats que l'autor va fer entre 1990 i 2001 on va fer seguiment de 32 persones d'entre 2 i 75 anys. Les persones eren fotografiades cada mes per crear uns retrats seqüencials que retraten els canvis físics i anímics amb el pas del temps.

Conservació del fons

Amb l'exposició del MNAC s'ha complert el desig de la família que una institució pública pogués conservar el fons i difondre'l. "La fotografia és una obra d'art que és molt fràgil i necessita unes condicions d'humitat, de temperatura... que nosaltres no ho podíem fer", explica Santi Formiguera davant de 'Cronos'. "Tampoc podíem fer l'altre vessant que és la de divulgar l'obra i aquesta és la raó per la qual està aquí perquè nosaltres som conscients que el MNAC, a partir d'ara, no només conservarà l'obra, sinó també la divulgarà i la farà coneixedora per tot el món", afegeix.

El fons que va ingressar al MNAC comprèn més de 4.000 fotografies sobre paper de les quals la majoria són còpies originals signades, 1.000 diapositives i 3.900 fulls de contacte. La donació també compta amb part de la seva biblioteca, majoritàriament llibres i revistes on va publicar, i materials personals d'arxiu.

La donació també compta amb part de la seva biblioteca, majoritàriament llibres i revistes on va publicar, i materials personals d'arxiu

La donació també compta amb part de la seva biblioteca, majoritàriament llibres i revistes on va publicar, i materials personals d'arxiu / Foto: Cugat Mèdia


Pere Formiguera i Sant Cugat

Santi Formiguera posa en valor l'arrelament santcugatenc de Pere Formiguera que recorda que "era un santcugatenc militant" i que tot i que havia nascut a Barcelona, vivia a Sant Cugat des dels 15 anys. De fet, el seu germà explica, de manera còmica, que "quan anava pel món deia que era de Sant Cugat i no de Barcelona". El municipi li ha dedicat diverses exposicions al llarg dels anys, com recorda Santi Formiguera, que, tot i això, anhela perquè la seva figura no s'oblidi i aposta perquè la ciutat el reconegui encara més, si cal amb el nom d'un carrer.

La mostra recull una selecció de 9 de les 35 sèries 'molt representatives' de Formiguera

La mostra recull una selecció de 9 de les 35 sèries 'molt representatives' de Formiguera / Foto: Cugat Mèdia







Roser Cambray

El Pere era una persona molt estimada per aquesta casa. Va tenir una vinculació des dels inicis que es va crear el departament de fotografia al 95 quan va entrar com assessor personal del departament. Va ser algú que era molt present i ja fa uns anys se li va fer una exposició d'un treball preciós que es deia "Ulls clucs" i, d'alguna manera, el teníem molt present. Quan pots observar la magnitud d'un fons de 4.000 fotografies, detectes coses que potser no les tenies tan conegudes.

Roser Cambray

Pere Formiguera tenia una manera de treballar molt personal, amb una visió de la fotografia molt lliure i creativa. Ell deixava per escrit que li agradava molt el tachisme i autors com Jackson Pollock i l'expressionisme americà, i tot això ho veus reflectit en la seva manera de treballar. Fa unes fotografies que són molt físiques, que les ratlla, les pinta... i això penso que defineix bastant una manera de fer.

Santi Formiguera

La fotografia és una obra d'art que és molt fràgil i necessita unes condicions d'humitat, de temperatura... que nosaltres no ho podíem fer. Tampoc podíem fer l'altre vessant que és la de divulgar l'obra i aquesta és la raó per la qual està aquí perquè nosaltres som conscients que el MNAC, a partir d'ara, no només conservarà l'obra, sinó també la divulgarà i la farà coneixedora per tot el món.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.