Àngel Comas recull en un diccionari les més de 1.800 pel·lícules del cinema a Catalunya


  • Comparteix:

Els dos volums de l'obra, que abarquen el període 1930-2003, s'han presentat aquest dijous al Cafè Auditori

Els dos volums de l'obra, que abarquen el període 1930-2003, s'han presentat aquest dijous al Cafè Auditori

En els últims 73 anys, el cinema produït o creat a Catalunya ha generat més de 1.800 pel·lícules, la immensa majoria en llengua castellana. Amb aquesta dada, l'historiador del cinema santcugatenc Àngel Comas ha volgut trencar el tòpic que diu que al nostre país no hi ha indústria cinematogràfica. Tots els films produïts des dels any 30 fins a l'actualitat es recullen en el doble volum del 'Diccionari de Llargmetratges' que ha publicat Àngel Comas, i que s'ha presentat aquest dijous al Cafè Auditori de la nostra ciutat.

Davant d'una quarantena de persones, Comas ha repassat -amb l'ajut d'una projecció de cartells de pel·lícules- la història de la cinematografia feta a Catalunya. L'historiador i crític santcugatenc ha recordat l'edat daurada de la indústria del cinema al nostre país, als anys 30. Abans de l'esclat de la Guerra Civil, el 58% dels films que es feien al conjunt de l'Estat estaven produïts o dirigits per catalans. Malgrat el tòpic, però, la cinematografia a Catalunya no es va aturar durant la dictaura franquista, i en aquest període les produccions catalanes van mantenir-se en un 34% del total estatal. Una xifra similar a l'actual, en què les pel·lícules fetes per empreses o directors del nostre país representen una tercera part de les produccions de tot l'Estat.

Amb aquestes dades, Àngel Comas ha reivindicat la importància -almenys quantitativa- de la cinematografia catalana, tot i que ha recordat que la immensa majoria de les més de 1.800 pel·lícules fetes durant els últims 73 anys des de Catalunya són en llengua castellana.

Àngel Comas

Una cinematografia d'un país petit com Catalunya que fa 30 pel·lícules l'any demostra que hi ha una potència més gran del que la gent creu. Una altra cosa és que les pel·lícules siguin en català.


De fet, actualment només el 0'2% dels espectadors potencials de cinema veuen pel·lícules produïdes a Catalunya en llengua catalana, mentre que el 3'6% de l'audiència possible les veu en llengua castellana. En qualsevol cas, Comas ha volgut fugir del criteri lingüístic a l'hora de definir el 'cinema català', i ha inclòs al seu 'Diccionari de Llargmetratges' tots els films que han comptat amb productors o directors de Catalunya. A més, Comas s'ha mostrat crític amb l'escassa identitat pròpia que demostra el cinema del nostre país i ha recordat que la influència de la indústria nordamericana continua sent, amb poques excepcions, aclaparadora.

Els dos volums del 'Diccionari de Llargmetratges' d'Àngel Comas, que s'han presentat aquest dijous al Cafè Auditori, han rebut els elogis de bona part dels crítics de cinema del país. L'historiador del cinema santcugatenc Miquel Montserrat n'ha destacat el gran esforç d'investigació i, alhora, la seva accessibilitat.

Miquel Montserrat

El llibre té dos grans virtuts. L'àmplia investigació i tossuderia, i que és una obra que es pot fullejar, començar a llegir en qualsevol punt, com una revista.


En el mateix sentit s'ha expressat el crític de cinema Eduard Jener, que ha assegurat que el llibre és essencial per als professionals del sector però, també, molt recomanable per al públic general.

Eduard Jener

És un llibre essencial pels historiadors i professionals del cinema, però també és recomanable per a tot tipus de gent.


De la seva banda, la tinent d'alcalde de Cultura, Àngels Solé, ha volgut recordar que la presentació d'aquesta obra s'emmarca dins dels actes de l'Any del Llibre i la Lectura a Sant Cugat, i ha destacat especialment que aquesta commemoració estigui protagonitzada, també, per autors santcugatencs.

Àngels Solé

És un privilegi poder presentar un llibre d'un autor santcugatenc dins els actes de l'Any del Llibre i la Lectura.


El diccionari d'Àngel Comas, editat per Cossetània, consta de dos volums. El més recent aborda el cinema produït a Catalunya des dels anys 30 i fins la fi del franquisme. L'anterior volum feia un repàs exhaustiu per la cinematografia catalana des de l'any 1975 fins als nostres dies.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.