La Biblioteca Pública Arús recorda a La Floresta el 90è aniversari de la mort de Frederik Pearson


  • Comparteix:

L'enginyer nord-americà es destaca per haver portat l'electrictat a Catalunya

L'enginyer nord-americà es destaca per haver portat l'electrictat a Catalunya

La Biblioteca Pública Arús, la primera fundada a Catalunya, celebrarà aquest vespre a La Floresta el seu 110è aniversari i ho farà compartint l'efemèride amb el 90è aniversari de la mort de l'enginyer nord-americà Frederik Stark Pearson, que va portar l'electricitat a Catalunya i el ferrocarril al Vallès. La jornada consistirà en un sopar-col·loqui a La Floresta i la instal·lació d'una placa commemorativa a l'estació dels FGC d'aquest districte.

La Floresta, antigament anomenada La Floresta-Pearson, serà l'escenari avui d'una acte commemoratiu amb motiu del 90è aniversari de la mort de l'enginyer nord-americà Frederik Stark Pearson, l'home que va aconseguir portar tant la línia elèctrica com el ferrocarrils a Catalunya.

L'acte està organitzat per la Biblioteca Pública Arús, que coincidint amb el seu 110 aniversari i el primer centenari del Rotary Club, ha volgut homenatjar la figura com la de Pearson, un home amb una gran visió de futur i que va portar el progrés a Catalunya, amb la creació de la Barcelona Traction Light and Power, la companyia popularment coneguda com 'La Canadenca', i l'anomenat 'tren de Sarrià'. Així ho ha explicat el gerent de la Biblioteca Pública Arús, Josep Brunet.

Josep Brunet

La previsió d'aquest home, tant en energia elèctrica com en ferrocarrils, va procurara que tota la zona de La Floresta, Sant Cugat, Mira-sol i Valldoreix es convertís en una zona residencial i de Rubí en endavant en industrial


Brunet ha volgut explicar també les similituds entre Pearson i el seu contemporani Rossend Arús, escriptor, periodista, filàntrop i fundador de la primera biblioteca pública de Catalunya, la Biblioteca Pública Arús. Tots dos, ha dit Brunet, van portar la llum i la modernitat a Catalunya de dues maneres diferents.

Josep Brunet

Va portar la llum, la modernitat però a Catalunya també hi va haver d'altres que portaven la llum d'una altre manera com en Rossend Arús, Clavé o Almirall, que portaren les llums de la il.lustració a Catalunya


Pel que fa a la relació de Pearson amb el districte de la Floresta, des de la Biblioteca Pública Arús han volgut recordar la intenció de Pearson de que aquest barri fos una zona urbanitzada a l'estil britànic, amb vivendes unifamiliars i prop de la natura, i han lamentat que el nord-americà no ho pogués veure perquè va morir als quatre anys d'arribar a Barcelona en l'enfonsament del 'Lusitania' per part d'un submarí alemany de la Primera Guerra Mundial.

L'acte d'aquest vespre comptarà amb la presència del president de FGC, Joan Torres, que descobrirà una placa commemorativa a l'estació de la Floresta, així com del gerent de la Biblioteca Pública Arús, Josep Brunet, de l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i de l'escriptor florestà Xavier Moret, autor del llibre 'Dr. Pearson. L'home que va portar la llum a Catalunya'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.