Francesc Mateu: 'Cooperació és que tots passem a tenir menys del que tenim'


  • Comparteix:

Francesc Mateu

Francesc Mateu

El director d'Intermón Oxfam a Catalunya i Andorra, Francesc Mateu, ha qualificat la cooperació com l'eina 'més vàlida' per provocar els canvis necessaris perquè els ciutadans del Sud tinguin una vida més justa. El ponent ha remarcat també la importància d'estendre la cooperació a la resta d'àmbits perquè aquesta ajuda tingui una coherència transversal. Mateu ha llançat aquest missatge de responsabilitat col·lectiva durant la taula rodona 'Ajuda al desenvolupament: cooperació vs anticooperació' del 25è curs d'estiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau). Mira l'entrevista a Cugat tv

Francesc Mateu ha fet un repàs per l'evolució de la cooperació, evidenciant que la seva globalització va més enllà d'enviar ajudes als països en vies de desenvolupament i aplicar polítiques contràries a aquell mateix estat des d'una altra àrea. Mateu ha fet referència a aquest fet com una qüestió de coherència de polítiques pel desenvolupament i ho ha detallat posant l'exemple del 0,7% que els països del Nord donen als del Sud.

Francesc Mateu

El 0,7 ha de ser coherent. No podem estar explotant un país i donar-li a canvi aquesta ajuda. Implica uns canvis de racionament a tots nivells.


Mateu ha insistit també en la importància d'informar a la societat de les conseqüències que comporten les seves accions quotidianes com pot ser comprar i confiar en segons quines marques, bancs i empreses. En aquest context ha explicat que per aconseguir una major equidistància entre països, els ciutadans més rics han de 'passar a tenir menys del que tenen' inevitablement.

El director d'Intermón Oxfam a Catalunya ha insistit en aquesta responsabilitat col·lectiva, però també ha subratllat que no és tan important el volum de gent mobilitzada com la seva creença en la idea que el canvi és possible. Amb aquestes paraules ha justificat Mateu que la cooperació segueix sent 'imprescindible i eficaç'.

Francesc Mateu

Per provocar canvis ens cal menys gent i que s'ho creguin més. Hem de seguir creient en la cooperació perquè és l'eina més vàlida per provocar canvis que impliquin justícia.


Francesc Mateu, que també és president de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, s'ha mostrat crític amb algunes de les organitzacions de cooperació internacional, a qui ha retret que no hagin modernitzat les seves línies d'actuació i no estiguin, per tant, duent a terme una feina efectiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.