L'Ajuntament engega un pla d'eficiència per fer front a la pèrdua de 2'8 milions d'euros per la supressió de l'IAE


  • Comparteix:

Jordi Joly ha explicat avui els efectes per Sant Cugat de la supressió de l'IAE.

Jordi Joly ha explicat avui els efectes per Sant Cugat de la supressió de l'IAE.

L'Àrea d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament posarà en marxa un pla que sota el nom de 'Sant Cugat Eficient' contingui la despesa sense baixar el nivell de prestació de serveis als ciutadans. L'objectiu és fer front al 'cop' que per les arques municipals ha suposat la supressió de l'Impost d'Activitats Econòmiques que a Sant Cugat ha significat una pèrdua de 2'8 milions d'euros i que s'ha hagut d'assumir mitjançant la 'contenció' pressupostària i un reajust 'fiscal'.

Sí en el fons però no en la forma. D'aquesta manera ha qualificat el tinent d'alcalde d'Hisenda la manera com el govern espanyol ha decidit compensar els ajuntaments per la pèrdua de la recaptació de l'Impost d'Activitats Econòmiques per aquelles empreses que facturin menys d'un milió d'euros l'any.

Jordi Joly, tot i mostra-se partidari de l'eliminació de l'IAE en considerar que grava l'activitat productiva, sobretot de les petites i mitjanes empreses, creu que 'els criteris de càcul' establerts pel ministeri d'Hisenda són un 'error polític'. A Sant Cugat aquesta mesura es tradueix en la pèrdua de 2'8 milions d'euros que l'Ajuntament s'ha vist obligat a assumir a través de la 'contenció' pressupostària i 'l'ajust' en la política fiscal.

Segons Joly la manera com s'ha fet la supressió de l'IAE representa un cop molt dur per la salut de les hisendes locals, ja de per si, afectades d'un problema endèmic d'autofinançament:

Jordi Joly

L'objectiu és aconseguir els mateixos objectius però amb menys recursos econòmucs. Ens volem preocupar pels costos.


El govern espanyol tranfereix a Sant Cugat 1 milió d'euros en concepte de 'compensació' per la pèrdua de la recaptació de l'impost, el que deixa Sant Cugat amb un diferencial d'1'8 milions d'euros de menys. A aquesta xifra cal afegir-hi, a més, el milió d'euros que, enguany, també es deixa de percebre per l'eliminació de la transferència corresponent a la Corporació Metropolitana de Barcelona. Aquesta retallada suposa que la arques de la ciutat, deixen de percebre, aquest any, 2'8 milions d'euros.

Davant d'aquesta situació, Joly confia que el nou govern del PSOE faci un gir a la política municipalista duta a terme en els darrers dos mandats pel PP i doti de recursos els ajuntaments per fer front a la demanda de més serveis que li exigeixen els ciutadans. Segons el tinent d'alcalde d'Hisenda el millor escenari seria repartir els recursos de l'Estat entre 40% pel govern central, 30% a les Comunitats Autònomes i 30% als Ajuntaments:

Jordi Joly

Noslatres no tenim marge de maniobra. Només podem pujar els tipus impositius. La pilota està a la teulada del govern espanyol.


Economia i Hisenda, tot i la supressió d'una font de finançament tant sucosa pels Ajuntaments com l'IAE, ha mostrat la seva voluntat de seguir promovent la implantació d'empreses a Sant Cugat i aconseguir un equilibri entre les multinacionals que apostin pel valor afegit i els serveis compartits, i la petita i mitjana empresa.
Joly ha negat que l'objectiu sigui aconseguir 'només' la implantació d'empreses que facturin més d'un milió d'euros, i per tant facturin IAE, sinó que les pymes donen a la ciutat una qualitat i un servei necessaris per l'excel·lència empresarial de la ciutat.

Actualment a Sant Cugat hi ha unes 700 empreses que facturen més d'un milió d'euros i 3.500 més que han quedat exemptes de pagar l'IAE.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.