Mira-sol substituirà provisionalment Can Rabella com a centre d'emprenedoria municipal

És una de les mesures del Pla de reactivació per fer front als efectes econòmics de la Covid-19


  • Comparteix:

Imatge de la roda de premsa / Foto: Localpres

Imatge de la roda de premsa / Foto: Localpres

El nou centre municipal d'emprenedoria i innovació obrirà portes provisionalment al Mira-sol Centre. L'Ajuntament ja ha engegat la reforma de l'espai, un local de 1.000 metres quadrats de Promusa amb un cost de remodelació d'uns 140.000 euros i la previsió d'estar operatiu l'any vinent. D'aquesta manera, el centre substitueix de moment el BeBusiness Vita a l'espera de tenir enllestida la masia de Can Rabella, a Can Mates, emplaçament definitiu d'aquest centre, però que haurà d'esperar al mandat vinent. Aquesta és una de les apostes de l'àmbit de Promoció econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç de l'Ajuntament, que ha destinat, de moment, 3 milions d'euros extraordinaris al Pla de reactivació econòmica per fer front als efectes de la Covid-19.

Segons el balanç presentat aquest dimarts per la tinenta d'alcaldia de Promoció econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, de les 86 mesures previstes als 10 eixos del Pla de reactivació econòmica, 43 s'han executat, 30 estan en tràmit i la resta no es podran dur a terme.

Això inclou mesures com:
  • 387 ajuts econòmics directes per a autònoms, comerços i microempreses per un import total de 215.850 euros, repartits en ajuts d'entre 500 i 900 euros.
  • Ajuts per valor de 155.539 euros fomentar l'ocupació de persones aturades. S'han acollit 16 empreses o entitats que han permès contractar 28 persones.
  • Ajuts indirectes de la campanya de vals de descompte a 106 comerços per valor de 83.300 euros.
  • Assessoraments a 180 empreses i comerços sobre els efectes de la pandèmia.
  • Fabricació de subministrament sanitari amb tecnologia 3D. S'han distribuït 4.829 viseres de protecció destinades a centres de salut (42%), sector social (25%), comerç (17%) i hostaleria (8%).
  • 66 assessoraments en digitalització dels comerços.
  • Programes de promoció del talent com 'Enfortim', 'Take off' i 'Empenta'.
  • 31 mediacions de lloguer del local de negoci.
  • Potenciació de l'estalvi energètic a microempreses a 29 establiments a través d'assessoraments. Ha permès un estalvi energètic de 17.904 euros.
  • Accions de mobilitat sostenible.
  • 31 cursos de formació empresarial. S'ha doblat l'oferta, que ha arribat a 202 alumnes.


  • A més, l'Oficina d'Atenció a l'Empresa ha realitzat 2.629 atencions durant el 2020, un 45% més respecte a l'any anterior. Tot i així, el 2020 s'han creat 40 empreses noves a través d'aquest servei, la meitat de les altes habituals.

    Totes aquestes accions han estat dirigides a minimitzar els efectes econòmics de la Covid-19. Uns efectes que la tinenta d'alcaldia de Promoció econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila, ha dit que "es van infravalorar", però que Sant Cugat ha pogut "resistir". Segons els càlculs del consistori, s'han perdut a la ciutat 420,8 milions d'euros, el 9,4% del PIB del municipi. Tot i que la caiguda és menor a la mitjana estatal (10,8%), el municipi té una taxa d'atur del 7% i s'han reduït un 2,8% les afiliacions a empreses de Sant Cugat.

    És per això que el consistori donarà continuïtat a algunes de les mesures impulsades amb el pla, mentre les conseqüències de la pandèmia ho requereixin. De moment, es tornaran a convocar al setembre els ajuts directes, per als quals hi ha pressupostats 450.000 euros, i la campanya de vals de descompte tindrà una segona edició. De les 86 mesures, l'Ajuntament calcula que unes cinc tindran continuïtat més enllà del pla, especialment les enfocades a la sostenibilitat.

    Una d'elles serà el nou servei d'aterratge empresarial, que s'ha posat en marxa per donar resposta i acompanyar les empreses noves que s'instal·len a Sant Cugat. En el darrer any ho han fet companyies com Fluidra i Echevarne. Vila ha explicat que és un embrió del que serà el futur centre d'emprenedoria i innovació, primer al Mira-sol Centre i més endavant a la masia de Can Rabella.



    Elena Vila

    A nivell general, es van infravalorar els efectes de la pandèmia. Les previsions han quedat curtes, però Sant Cugat ha resistit els efectes.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.