La transició energètica, un repte per a la humanitat i també per a les empreses

El primer Tribuna Sant Cugat Empresarial de 2022 ha agrupat ponents lligats al món de l'energia


  • Comparteix:

Un moment de la ponència / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Un moment de la ponència / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La transició energètica és quelcom que la societat es marca com a objectiu clar, sobretot per garantir el futur de la humanitat. En aquesta tasca, el teixit empresarial hi té un paper clau, però també esdevé una oportunitat. És una de les conclusions que s'ha posat sobre la taula aquest dijous al Tribuna Sant Cugat Empresarial, organitzat per Sant Cugat Empresarial (SCE) i que ha comptat amb ponents del món de l'energia, tant des de l'àmbit privat, com el públic i acadèmic.



El president de SCE, Jaume Vives, ha fet de mestre de cerimònies en la trobada, que ha tingut lloc al Qgat Hotel i ha aplegat representants del món econòmic de la ciutat i del país, així com representants polítics de l'Ajuntament. Per al president de l'associació santcugatenca, el consum d'energia que s'ha fet fins ara ha derivat en una "agressió contra el planeta". La crisi de recursos energètics, agreujada per la guerra entre Rússia i Ucraïna, ha fet que s'hagi posat el focus en les energies renovables com a opció de futur. "Ens juguem molt amb la transició i ho hem d'afrontar de manera pragmàtica i realista, sense ideologies i deixant enrere promeses que no es poden complir", ha expressat Vives.

Des de l'administració, s'apunta que la transició energètica hauria d'estar completada l'any 2050, un objectiu que, segons el cap de la divisió de gestió energètica de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), Joan Josep Escobar, es pot entomar: "La transició és viable", ha afirmat. En tot cas, ha matisat que assolir el 100% d'energies renovables no és factible, però si arribar al 75%. Per a Escobar, cal que tota la societat, i en particular les empreses, se sumin a aquesta tendència, i ha fet un advertiment: "Les que no hi entrin no podran sobreviure".

En el mateix sentit s'ha pronunciat el president de RWE Renewables lberia, Robert Navarro, que ha assegurat que les tecnologies per fer possible una transició energètica ja existeixen. Ara bé, considera que cal fer sacrificis: Navarro assegura que un desplegament de plaques fotovoltaiques que produeixin l'energia equivalent a una central nuclear ocuparia 16.000 hectàrees. "Tenim la tecnologia, tenim la voluntat, però necessitem un consens social", ha dit en aquest sentit, i ha instat tothom a fer "pedagogia" perquè el missatge penetri en l'opinió social.

També ha intervingut al debat el CEO de Factor Energia, Emili Rousaud, que ha fet una mirada a les fortaleses que ofereix el territori per facilitar la transició energètica. "La península ibèrica serà el gran productor d'energia cap a Europa", ha augurat en referència a la capacitat eòlica i solar. Rousoud s'ha adreçat als representants del teixit empresarial presents a la trobada i els ha encoratjat a invertir en energies eòliques: "En tres anys recuperes el cost de la instal·lació", ha assegurat. Amb tot això, l'empresari insta tothom a emprendre accions no només pel "futur de la humanitat", sinó també perquè "surt a compte" a les companyies.

La quarta visió sobre la transició energètica l'ha aportat la professora d'Economia de IESE Business School Núria Mas, que ha desgranat com el conflicte bèl·lic a Ucraïna i la crisi dels subministraments ha frenat el creixement econòmic. Tot plegat ha repercutit en disparar els preus de les energies, una conseqüència de la dependència d'Europa al gas provinent de Rússia. De fet, des del vell continent es treballa perquè quan acabi l'any s'hagin reduït un 60% les importacions russes d'aquest element. Tot això, però, dependrà d'encaixos geopolítics que encara s'han de definir. En tot cas, Mas veu clara la solució: "Europa ha de ser autosuficient".

El Tribuna Sant Cugat Empresarial d'aquest dijous, moderat per la directora de Cugat Mèdia, Mònica Lablanca, també ha comptat amb la intervenció del primer tinent d'alcaldia, Pere Soler. Per al responsable de l'àrea d'Hisenda de l'Ajuntament, és clau que s'entomin accions també des del món local. En aquest sentit, ha subratllat "l'aposta clara ambientalista" del govern municipal, amb la figura del comissionat per l'Emergència Climàtica per fomentar el treball transversal a totes les àrees. També ha destacat polítiques com el canvi d'enllumenat, la nova flota de vehicles municipals i la instal·lació de plaques fotovoltaiques, entre d'altres mesures, com a accions que sumen en aquest canvi.












Jaume Vives

Tots ens juguem molt amb el futur que deixarem. Ho hem d'afrontar de manera pragmàtica, deixant de banda ideologies.

Joan Josep Escobar

No hi ha un altre camí: les empreses no podreu sobreviure al mercat si no entreu a la guerra de la transició energètica.

Robert Navarro

Tenim la tecnologia, la voluntat, les ganes de fer-ho. Necessitem consens social. Cal fer pedagogia.

Emili Rousaud

No només cal tenir la consciència sobre l'emergènia climàtica. Si no fem res això serà un desert i hi haurà un futur trist. No només és això: feu els números a l'empresa perquè surt a compte.

Núria Mas

Quan parlem d'autosuficiència parlo de menys globalització, però Europa ha de ser autosuficient.

Pere Soler

Aquest govern té una aposta clara ambientalista. Vam crear el comissionat de l'Emergència Climàtica per treballar de manera transversal.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.